Skuggan av en inbrottstjuv som närmar sig en dörr. Foto: Henrik Montgomery/TT
Foto: Henrik Montgomery/TT

Allmänhet vill stoppa inbrotten

Polisen: "Det försvårar för tjuvarna."
1:58 min

Efter inbrottsvågen i länet är det många privatpersoner som på olika sätt engagerar sig för att stoppa brottsligheten. Att grannar håller koll på varandras hus och fastigheter är ett vanligt sätt.

Bert Wikner i Sundsvall, har varit med om ett inbrott på sitt sommarställe, men han tycker inte det finns så mycket att göra.

– Det är väl allmänt att mänskligheten måste bli bättre mot varandra, säger han.  

Men det är många privatpersoner som engagerar sig. Runt om i länet finns det grannsamverkansgrupper där grannar kan hjälpa varandra att hålla koll. Bara i Sundsvall har det startats 15 nya grupper under hösten.

– Det försvårar för tjuvarna. Om de vet att folk är i rörelse och har koll kanske de inte väljer det området eller det huset, säger Mikael Ahrtzing, informatör på polisen.

Även om polisen är positiv till grannsamverkan uppmanar de ändå folk att vara försiktiga om de ser nåt märkligt.

– Det är viktigt att man inte utsätter sig själv för fara, utan kontaktar polisen om man ser något av intresse, säger Mikael Ahrtzing.

Ett nyare fenomen är att allmänheten också tipsar varandra på internet. Under hösten har det startats en facebooksida där privatpersoner kan skriva om de sett något märkligt eller har varit med om ett inbrott.

Mikael Ahrtzing tycker i grunden att det är positivt att människor kan tipsa både varandra och polisen. Men han ser också en risk med att sådan information sprids på nätet.

– Det behövs någon som har kontroll över sidan, och att det finns en restriktivitet. Så att det inte läggs ut saker om människor som inte är sant och att det blir förtal eller liknande, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".