Markus Kallioinen
Markus Kallioinen, primärvårdsdirektör i Västernorrlands landsting. Foto: Billy Abraha

Tiggare i Västernorrland ska få akut sjukvård

Markus Kallioinen: Vi har inte regelverken klara för oss
1:40 min

Idag är det otydligt hur landstinget Västernorrland ska hantera tiggare som är i behov av vård. Men är det akut så får de ändå hjälp, enligt primärvårdsdirektören Markus Kallioinen. 

Trots att regelverket är otydligt enligt landstinget så erbjuder man ändå vård till tiggare som är i behov av akut sjukvård. Det oavsett om man har ett europeiskt sjukvårdskort eller inte.

– Ett brutet ben eller en svår infektion är exempel på något som kan vara akut, säger Markus Kallioinen

Det finns en risk att det blir godtyckligt, eller tolkningsskillnader som Markus Kallioinen kallar det, när det gäller vad som anses vara akut.

– Det finns naturligtvis tolkningar där det är gråzoner. Vi har inget regelverk där varje åkomma står skriven. Det är vårdpersonalen som gör bedömningen om det är akut eller inte, säger han.

Jesper Lagergren från Sundsvall tycker att alla ska ha rätt till vård, även om man kommer från ett annat land och inte är skriven i Sverige.  

– Självklart ska vården innefatta alla som lever i samhället. Det är grundtanken bakom att betala skatt anser jag. Det är inte en fråga om att investera pengar i något som jag ska ha tillbaka en vacker dag. Jag är fullt medveten om att sedan den dagen som jag började betala skatt i det här samhället så betalar jag främst för att de människor som inte kan vara med och bidra ska ha möjlighet att få vård, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".