Arkivbild: Björn Ferry. Foto: Samuel Kubani/TT.
Arkivbild: Björn Ferry. Foto: Samuel Kubani/TT.

Björn Ferry anklagar skidskyttelandslaget för utfrysning

Björn Ferry: Tjejerna konkurrerade dygnet runt
4:00 min

Skidskytten Helena Ekholm från Helgum framhålls i Björn Ferrys nya bok som ledare för "de fyras gäng" som ständigt konkurrerar med varandra och inte släpper in andra i gemenskapen. 

Björn Ferry säger till P4 Västernorrland att han inte är ute efter att hänga någon utan mer vill lyfta frågan om att tjejer har svårare att hålla sams i grupp. Att de inblandade damåkarna är upprörda idag förstår Ferry.

– Det är väl inte roligt när saker kommer fram som man inte vill ska komma fram, så jag förstår om tjejerna är besvikna och ledsna idag, säger Björn Ferry.

Problemet i damlandslaget ska ha varit en ständig konkurrens och en ovilja att släppa in nya i laget.

– När någon ny börjar så finns ju risken att den personen tar min plats och då blir det ju konkurrens. Men det är skillnad att ha det på tävling och det sprider sig till hela samvaron. Och det var så det var under en period.

Helena Ekholm själv ställer sig frågande till kritiken.

– Jag vill inte ge honom mer uppmärksamhet. Jag vet var jag har mina vänner och han har inte sagt något till mig tidigare. Varför gjorde han inte det om han såg att något var fel kan man undra?

Det är inte bara Björn Ferry som kommer med kritik mot damlaget idag. En anonym källa med insyn i skidskyttelandslaget som P4 Västernorrland varit i kontakt med bekräftar Ferrys uppgifter. Anna-Karin Strömstedt ska inte ha passat in i "de fyras gäng" och landslagsledningen blundade för problemet.

– Så här i efterhand skulle man ha prata om det tidigare. Det var ett misstag och det beror nog på att både ovanan hos aktiva och ledare, säger Björn Ferry.

Du då, du är ju en frispråkig person, varför sa du inget?

– Jag ångrar att jag inte var tydligare för jag hade kanske kunnat påverka det men jag är kille och det var tjejerna som hade problemet och att det är ledningen som har ansvaret. Jag har gjort misstaget att trampa på andras tår tidigare. Det är alltid känsligt att som aktiv gå in och tycka för mycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".