Peter Forsberg blir tredje svensk i Hall Of Fame efter Börje Salming och Mats Sundin. Foto: Christer Jonasson/SR
Peter Forsberg blir tredje svensk i Hall Of Fame efter Börje Salming och Mats Sundin. Foto: Christer Jonasson/SR

Krönikör Jonasson: Forsberg i Hall of Fame och Zlatanbollen

Christer Jonasson: Man kan blunda för verkligheten men inte för minnen
5:54 min

Döp om Guldbollen till Zlatanbollen. Han kommer att dominera så länge han spelar. Han är kaxig, men ödmjukt kaxig och han höll det bästa talet på Fotbollsgalan. Hans har ett leende som avväpnar de flesta och han är en landsfader skrev kvällstidningarna.

Det är tack vare freden i Roskilde år 1658 som Zlatan spelar i det svenska landslaget. Efter kriget mot Danmark och freden i Roskilde år 1658 blev, bl.a. Skåne svenskt. Faktiskt även Trondheim, så Petter Northug hade tagit många guld åt oss om Trondheim hade förblivit svenskt….och så hade vi kunnat spela på oddset om vilket vägräcke han skulle köra in i. Mer Zlatan. Han är av FIFA nominerad som kandidat till årets vackrast mål i hela världen. Han är nominerad till Idrottsgalan i januari till årets manlige idrottare 2014. Idrottsgalan: Att någon ska rå på Charlotte Kalla är lika troligt som att Sverige kommer att införa vänstertrafik igen. Årets kvinnliga, årets prestation, årets lag, Bragdmedaljen, Jerringpriset....jag tror att det räcker så.

Tillbaka till Fotbollsgalan så inleddes den mycket fint och värdigt kring Klas Ingesson med varma bilder och känslosamma ord. Pontus Segerström som spelade i BP, Brommapojkarna gick bort nästan samtidigt och han var mitt uppe i sin karriär. Men tydligen var han som människa inte lika mycket värd som Klas Ingesson. Pontus Segerström hade inte vunnit något sportligt, han nämndes bara vid namn en gång. Men vi ska minnas honom också.

På måndag den 17 november introduceras Peter Forsberg i The Hockey Hall of Fame i Toronto. Börje Salming och Mats Sundin är de två från Sverige som sedan tidigare är invalda i Hockey Hall of Fame i Toronto. Peter är ett givet val, få har meriter som honom: 

Två Stanley-Cup vinster. 

Två OS-Guld. 

Två VM-Guld.

Årets Rookie i NHL.

Vinnare av poängligan i NHL.

Invald i Internationella hockeyförbundets Hall Fame.

Invald i Svenska Hall of Fame.

Tröjan upphissad i Pepsi Center i Denver.

MEN – varför ingen tröja i taket på Modos hemmarena ??

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".