Ann-Louise Wågström jobbar som personligt ombud i Härnösand och Timrå. Foto Ulla Öhman
Ann-Louise Wågström jobbar som personligt ombud i Härnösand och Timrå. Foto Ulla Öhman

Personliga ombud hjälper personer med psyisk ohälsa

"Det är en djungel"
1:35 min

Personliga ombud hjälper människor som lider av psykisk ohälsa i deras kontakter med myndigheter. Det kan vara en djungel, säger Ann-Louise som är ett av ombuden.

Ett personligt ombud hjälper den enskilde i kontakten med olika myndigheter  och med sjukvården bland annat. Ombudet är anställd av kommunen men arbetar på uppdrag av klienten så att han eller hon ska kunna få bättre kontroll och makt över sin egen vardag. 

Rent praktiskt kan det handla om att följa med patienten till ett läkarbesök, prata i förväg om vad man behöver ta upp, hjälpa till under samtalet och sedan diskutera efteråt igen om vad som sades.
Ombudet kan hjälpa till att ringa försäkringskassan och boka en tid, att fylla i blanketter och att gå till arbetsförmedlingen med klienten.

– Myndigheter har sitt eget språk som de tror att alla förstår men det är ju en djungel, säger Ann-Louise Wågström som jobbar som ombud i Härnösand och Timrå.  De olika systemen synkar inte med varann.  Kommunen vet inte hur det fungerar på Försäkringskassan och Försäkringskassan vet inte hur det fungerar med försörjningsstöd. Den som har varit sjuk länge är ofta isolerad och har väldigt ofta dålig ekonomi så det är väldigt viktigt att reda ut det som har med pengar och ekonomi att göra. 

Om man behöver ett personligt ombud så kan man kontakta dem själv. Man behöver inte ansöka via kommunen och det krävs ingen särskild diagnos. Vid första mötet diskuterar man vad man behöver hjälp med. Det förs inga journaler. Uppgifter kan man hitta på kommunernas hemsidor.

Oftast kan man ta emot nya klienter men mot slutet på året kan det vara svårt och uppstå kö, säger Ann-Louise Wågström. 

Idag arrangerar länsstyrelsen och kommunerna i länet en konferens i Härnösand om de personliga ombuden och vilken samhällsnytta de har. En viktig länk är den ledningsgrupp som ska samla ihop de systembrister som kommer fram när ombuden arbetar för att man förhoppningsvis ska kunna förändra så att det fungerar bättre. 

Ann-Louise har ett eget förslag. Hon tycker att varje kommun borde ha en slags myndighets- eller välfärdskontor där åtminstone  Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Landstinget och Kommunen skulle sitta på samma ställe. Istället för att behöva få runt till varje myndighet så skulle man där kunna fylla i alla blanketter och få svar på sina frågor på ett och samma ställe.

– Det system som vi har i samhället nu är inte lätt. Och det är inte lättare för den som är sjuk.

Vad är ett personligt ombud?

Ett personligt ombud arbetar för dig som har en psykisk funktionsnedsättning och är mellan 18 och 65 år. Du väljer var kontakten ska ske och ombuden har tystnadsplikt. Stödet kostar ingenting.

Vad gör ett personligt ombud?

Personliga ombud stöttar dig som upplever att du behöver extra stöd, vård och service för att vardagen ska fungera.

Ombuden kan bland annat hjälpa till med att:

  • kartlägga vård- och servicebehov
  • samordna insatser och bygga upp nätverk
  • vara ett stöd i kontakten med myndigheter
  • ge förslag och inspiration till förändring

Ett personligt ombud arbetar fristående från myndigheter, vårdgivare. Det är en frivillig och kostnadsfri verksamhet.

Vem kan få personligt ombud?

  • du som har ett sammansatt behov av vård, stöd, service och sysselsättning
  • du som har behov av kontakt med flera myndigheter
  • du som har en egen vilja till förändring och delaktighet
  • du som inte befinner dig i ett aktivt missbruk av alkohol eller andra droger

Källa: Härnösands kommun

Tio personliga ombud i Västernorrland

Kramfors/Sollefteå: 2 ombud
Sundsvall: 3 ombud
Örnsköldsvik: 2 ombud
Ånge: 1 ombud
Timrå/Härnösand: 2 ombud

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".