Bio Gideå
Gympasalen i Gideå förvandlas till en bio och operascen på helgerna. Bengt Rönnqvist är projektarbetare. Foto: Lennart Sundwall/SR

Gympasalen i Gideå blev en digital biosalong och operascen

Kristina Åström: Det är ljudet som gör föreställningarna så fantastiska
1:22 min

En gympasal på veckorna men en biografsalong och en operascen på helgerna är ett exempel på hur pengar från EU i det så kallade Leaderprojekt kan användas. I Gideå har den digitala salongen blivit en succé.

Gideå församling, tre mil norr om Örnsköldsvik med knappt 1200 innevånare, höll sig framme under den förra bidragsperioden. EU pengarna på 160000 blev den sista pusselbiten för att få ihop projektet i Gideå. Bio ibland, liveopera via satelit från Metropolitan eller opera emellanåt. 

– Jag har en väninna som varit på Metropolitan och hon säger att hon hellre sitter på Gideågården för hon får mer ut av föreställningen där, säger Kristina Åström i Gideå.

Nästa Leader projekt som håller på att avslutas i församlingen handlar om att stärka byn inför framtiden. För bland annat 200000 kronor i EU-bidrag skapas nya arbetsytor som kommunala och privata tjänstemän, bosatta i Gideå kan utnyttja.

– Vi ska sträva efter ett hållbart samhälle och resa så lite som möjligt. Vi vill att både kommunala och privata tjänstemän ska kunna komma hit och jobba på en gemensam arbetsplats för att ha kvar den sociala kontakten som arbetsplatsen betyder, säger Bengt Rönnkvist, projektarbetare.

För att stärka byn ytterligare byggs det en scen och en utetoalett i direkt anslutning till affären. En digital informationstavla är snart också på plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".