Bokcirkeln redo för Britt-Marie
Dagens bokcirkel recenserade "Britt-Marie var här" av Fredrik Backman. Foto: Erik Nyberg/Sveriges Radio

P4 Morgons bokcirkel ger Britt-Marie en svag fyra

Gästläsare Heléna Hemminsson: Bikarbonat kan man ha till mycket
8:53 min

Britt-Marie är en tant som aldrig haft ett arbete men som arbetat varje dag, hemma. Strukit sin mans skjortor och tagit hand om hans otacksamma barn. Varje morgon har hon putsat fönstren - för att kunna se världen. 

En dag får hon nog. Via Arbetsförmedlingen får hon jobb på en nedläggningshotad fritidsgård i ett litet samhälle vid en väg som leder därifrån snarare än dit. I Borg börjar Britt-Maries resa. Med sitt bikarbonat och att göra-lista möter hon för första gången verkligheten. 

Gästrecensenten Heléna Hemmingsson känner igen sig i Britt-Marie.
– Jag känner igen vidden av att använda bikarbonat, senast igår kväll rensade jag avloppet med det. 

P4 Västernorrlands Anna Morveto tycker att boken egentligen handlar om att skapa något nytt för sig själv.

– Även om hon gör det med rädsla så gör hon det för att hon måste. 

Fredrik Backman lyckas beskriva karaktärerna i boken på ett sätt som gör att man befinner sig i Borg tillsammans med Britt-Marie och dom andra. 

– Det är det han inte skriver som berör. Det som händer mellan människorna som träffas. Britt-Marie vägrar göra avkall på sitt sätt att vara och folk gillar henne för det. Det finns en värme och respekt i det. Det tycker bokcirkelledare Agneta Norrgård.

– Jag tycker synd om henne samtidigt som hon är tuff, som försöker göra något av en situation som blivit ohållbar, säger Heléna Hemmingsson. 

Bikarbonatet då, varför är det så bra? Heléna vet. 

–  Du kan ta bort fläckar om du använder citronsaft samtidigt, blodfläckar till exempel. Mycket bättre än sprayerna som finns  på marknaden. 

Betyg: Svag fyra. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".