gammal båt
Det som man tror är en 600 år gammal båt som hittats utanför Långviksmon. Foto: Viktor Åsberg/Sveriges Radio

Hembygdsföreningar ställer ut fynd från förr

Maggis Frisk: Är det verkligen en båt eller är det kanske en tidig pråm
1:24 min

I helgen slår portarna upp för utställningen "Färdmedel i obygd" på Örnsköldsviks museum. Hundratals år gamla skidor och båtar visas upp och beskriver värdet av färdmedel på glesa områden.

Intendenten Maggis Frisk står vid en nästan 600 år gammal båt som har hittats utanför Långviksmon och berättar att precis som idag var färdmedlen viktiga för människor som bodde i glest bebyggda områden.

-- Vi tvistar lite, är det verkligen en båt eller är det kanske en tidig pråm som man har släpat efter båten. Den ser ju inte särskilt stabil ut, säger hon.

Som en del i Kulturhuvudstadsåret bjöd museet in hembygdsföreningar att ställa ut sina fynd från förr. Gideå och Trehörningsjö nappade och förhoppningen är att väcka nyfikenhet på landsbygdens historia. Det kan behövas, för mer kunskap behövs. 

– Tyvärr vet man ju alldeles för lite om man går långt tillbaka i tiden. Inlandet i vår kommun är väldigt dåligt inventerat. Längs kusten har man däremot gått och snokat ganska mycket, säger Maggis Frisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".