Elena Kiriat tigger pengar som hon skickar till sin syster som tar hand om hennes barn i Rumänien. Foto Ulla Öhman
1 av 2
Elena Kiriat tigger pengar som hon skickar till sin syster som tar hand om hennes barn i Rumänien. Foto Ulla Öhman
Sverker Ågren (KD). Foto Ulla Öhman/SR
2 av 2
Sverker Ågren (KD). Foto Ulla Öhman/SR

KD vill ha möte om tiggarna

"Man måste kunna komma åt ett varmt utrymme och kunna tvätta sig"
1:29 min

Det behövs ett brett samarbete för att kunna hantera frågan om de rumänska romerna som tigger utanför butiker i städerna i Västernorrland. Det anser Kristdemokraterna.


– De rumänska romerna i länet behöver stöd nu! skriver Kd i ett uttalande från sin höststämma i Örnsköldsvik.

– Vi måste se till att de får stöd till det de behöver särskilt under vintern; att det finns någon slags varmt utrymme där de kan tvätta sig och kanske tvätta kläder, säger Sverker Ågren (KD), ordförande i regionala nämnden i Landstinget Västernorrland. Men det behövs också hjälp på plats i Rumänien och där är Hoppets Stjärnas insats  "Helhjärtat för romer" en viktig modell för långsiktiga mål för romers ställning i Rumänien.

Det sker stora insatser i det tysta men fler skulle behöva hjälpa och det behövs en mötesplats, ett forum, där kommuner, landsting, kyrkor och föreningar kan mötas, skriver Kd.

– Jag kommer att väcka förslag om att landstinget tillsammans med Kommunförbundet Västernorrland kontaktar andra regionala aktörer och inbjuder till ett möte kring denna fråga så snart som möjligt, säger Sverker Ågren.

Han säger att han vet att det finns intresse från övriga partier men med tanke på alla fulltecknade almanackor tror han inte att mötet ska kunna hållas före nyår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".