Två män omkom i olyckan vid Hjulstabron. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
Två män omkom i olyckan vid Hjulstabron. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

Hovrätten fäller polis för broöppning

Även Svea hovrätt fäller den polisman i Uppsala som såg till att Hjulstabron nära Enköping öppnades vid en pågående polisjakt förra året. Öppningen ledde till att två unga män från Västernorrland dog.

Polisbefälet har nekat till brott. Det var en sen kväll i mars förra året som två unga män dog efter att ha kört av Hjulstabron och ner i vattnet.

De hade tjuvtankat i Uppsala - med en avställd bil - för knappt 300 kronor och när de dök upp i Enköping tog polisen upp jakten på dem. Polispatrullerna hade sirener och ljus på när de jagade bilen, i riktning mot Hjulstabron.

En i patrullerna föreslog att man skulle öppna bron. Den polisman i Uppsala som var vakthavande befäl ringde då brovakten och bad honom göra det.

Polisjakten slutade alltså med att de två unga männen körde genom bommen vid bron och ner i vattnet, och drunknade.

Polisbefälet har stått åtalad för tjänstefel för att ha beordrat eller på annat sätt förmått brovaktaren att öppna bron.

Åklagare Håkan Roswall har menat att bron använts på samma sätt som ett så kallat fast hinder, som bara får användas vid mycket grova brott som mord och grovt rån till exempel. Männen i bilen var misstänkta för bensinsnatteri och att köra med en avställd bil, något som enligt åklagaren inte stod i proportion till brottsmisstankarna. I Uppsala tingsrätt dömdes polismannen till 50 dagsböter.

Polismannen har nekat till brott. Hans advokat Johan Eriksson har menat att broöppning är en helt oreglerad polismetod, som alltså inte finns bestämmelser kring när och hur den får göras och att det därför inte finns några regler man kan bryta emot och fällas för.

Han har också drivit linjen att polisbefälet inte i formell mening beslutat om att öppna bron - utan frågat brovaktaren om han kan öppna.

Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd har tidigare kommit fram till att polisbefälet inte kommer att förlora jobbet om han skulle fällas.

Sen olyckan har det blivit känt att Hjulstabron beordrats öppnats tidigare av Uppsalapolisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".