Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Elbolagen påskyndar investeringar inför nya eventuella stormar

Publicerat tisdag 18 november 2014 kl 11.08
Lars Höglund Eon: Vi har närmat oss Telia
(2:14 min)
Lars Höglund, regionchef Eon inspekterar trasiga ledningar efter stormen Ivar. Foto: Lotte Nord/SR
Lars Höglund, regionchef Eon inspekterar trasiga ledningar efter stormen Ivar. Foto: Lotte Nord/SR

De senaste årens stormar har fått elbolagen att påskynda sina investeringar för att säkra elnäten framförallt ute på landsbygden. Eon med drygt 60 000 kunder i länet kommer under 2014 och 2015 att investera närmare 170 miljoner för att öka leveranssäkerheten av el.

Vilka erfarenheter har du från elabrott? Hur viktigt är det att gräva ner och isolera elledningar? Diskutera i kommeteringen.

Stormarna Dagmar 2011 och Ivar 2013 har fört med sig att elbolagen tvingats påskynda sina investeringar. Eon, som har verksamhet i länets samtliga sju kommuner, kommer under 2014 och 2015 att investera 169 miljoner i att bygga om ledningarna.

– Vad vi i första hand gör är att isolera luftledningarna ute på landsbygden, säger Lars Höglund, Eon:s regionchef i Norrland.

I andra hand gräver de ned ledningarna. Enligt Höglund är det nära nog omöjligt att gräva ned allt i ledningsväg.

– Dels skulle det bli väldigt dyrt och dessutom ta väldigt lång tid, säger Höglund.

När vi tappar elen tappar vi samhällsmedborgare också ofta möjligheten att ringa då bas- och telestationerna förlorar eltillförseln. Enligt Lars Höglund hos Eon har det varit svårt att få till en bra kommunikation med de stora telebolagen men nu har något hänt.

– Vi är i stort sett framme med en uppgörelse med Telia, säger Lars Höglund. Med ett nytt arbetsätt som innebär att våra rerspektive driftcentraler ska ha direktkontakt med varandra när stormen kommer. På så sätt ska vi kunna korta perioderna när både elen och telefonimöjligheten bryts.

Varför har det här samarbetet inte blivit av tidigare?

-Det går lätt när rätt personer träffas, svarar Lars Höglund.

Eon:s investeringar i kommunerna

Sollefteå 46 miljoner

Örnsköldsvik 33 miljoner

Kramfors 26 miljoner

Timrå 21 miljoner

Sundsvall 36 miljoner

Härnösand 6 miljoner

Ånge 1 miljon

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".