AnnaMaria och Nelly
Syriska AnnaMaria och hennes armeniska mamma Nelly. Nu hoppas de att Sverige följer beslutet som togs för drygt ett år sedan att alla syrier ska få stanna i Sverige. Foto: Lotte Nord, SR

Siv fortsätter att kämpa för AnnaMaria och Nelly

Siv Lindmark: Jag tror på AnnaMaria och Nelly
1:46 min

Den 11-åriga syriska flickan AnnaMaria, som vi berättat om tidigare i P4 Västernorrland, kommer allt närmare utvisning. Detta trots att Sverige har sagt att alla syrier ska få stanna. Men AnnaMaria och hennes armeniska mamma Nelly får hjälp av Siv Lindmark som har gjort flera överklaganden och förvånas över att Migrationsverket i sina beslut inte anser att flickan är syriska.

- Vi kommer att trycka ännu mer på att flickan är syriska och alltså borde få stanna i Sverige. Hon är född i Aleppo i Syrien, har gått i skola där, har ett syriskt pass och har en syrisk pappa, säger Siv Lindmark.

Den kanske viktigaste frågan har blivit om 11-åringen ska anses som syrisk medborgare eller inte. Att AnnaMaria pratat armeniska med sin mamma när de bodde i Aleppo har sin förklaring i att de isolerades av den våldsamme syriske pappan. Och språket ligger dem till last nu när Migrationsverket bedömer om AnnaMaria ska anses som syrisk eller inte.  Mamman har nu lämnat sin man, som slog både mor och dotter och han har redan utvisats från Sverige av den anledningen. Om AnnaMarias mamma, som fått skyddad identitet, stannat i den våldsamma relationen med den syriske maken; hade läget då varit annorlunda? Migrationsverkets enhetschef Jakob Lindvall i Boden har svårt att svara.

- Jag kan inte göra den bedömningen såhär utan att veta något om hans ärende.

Om Migrationsverket ändrar sig och ser på 11åriga AnnaMaria som syrisk medborgare. Vad får det för betydelse om den här lilla familjen ska få stanna i Sverige eller inte?

- Är det så att man kommer från Syrien och är barn så tar vi hänsyn till det.

Betyder det att barnet, AnnaMaria, kan få stanna i Sverige och mamman utvisas till Armenien?

- Nej, familjer ska hållas ihop, det är en utgångspunkt för vår prövning, säger Jakob Lindvall, Migrationsverket.

Siv Lindmark som hjälper AnnaMaria och henns mamma har startat en insamling i Härnösand. Nu skriver hon till Migrationsöverdomstolen för en sista överprövning. Och hon tror på Nelly och 11-åriga AnnaMaria

- Ja, Migrationsverket har inte sett hela sanningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".