JACK MIKRUT / TT
Photo: JACK MIKRUT / TT.

Sundvallsläkare utreds för att ha utfört tvångsinjektioner

"Viktigt att vi ska uppträda som en vårdgivare"
1:11 min

P4 Västernorrland kan nu berätta att Kriminalvården nu anmäler en Sundsvallsläkare till tillsynsmyndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för att utfört tvångsinjektioner.

Anmälan kommer efter P1-programmet Kalibers granskning av de utvisningsresor som Kriminalvården gör. Det handlar om tvångsinjektioner av lugnande medel i personer som inte fått uppehållstillstånd i Sverige och som inte frivilligt lämnar landet.

– Vi tycker att det är viktigt att vi ska uppträda som en vårdgivare ska göra. Får vi kännedom om någonting och vi misstänker att någon inte uppträtt helt korrekt yrkesmässigt, då ska vi anmäla det till den myndighet som hanterar sådana här saker, säger Lars-Håkan Nilsson, medicinsk rådgivare på Kriminalvården.

Kaliber avslöjade att tvångsinjektioner av lugnande hade getts vid flera tillfällen på dessa utvisningsresor.

Det var preparatet Stesolid som injicerats mot de utvisades vilja och utan stöd i lagen om psykiatrisk tvångsvård eller lagen om Rättspsykiatrisk vård.

Kriminalvården vill också att Inspektionen för vård och omsorg tar ställning till vem som är att betrakta som vårdgivare vid dessa utvisningsresor och därmed har ansvar för den vård som ges.

– Om vi är vårdgivare har vi som vårdgivare skyldighet att anmäla saker, om vi misstänker att någon inte fullgjort sina skyldigheter på rätt sätt, säger Lars-Håkan Nilsson.

Och det misstänker ni, eller?

– Av det som framkommit kan vi inte utesluta att så är fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".