Vi vill åka hem, säger flera av de romer som sov på järnvägsstationen i Sundsvall i natt. Foto Ulla Öhman
1 av 3
Vi vill åka hem, säger flera av de romer som sov på järnvägsstationen i Sundsvall i natt. Foto Ulla Öhman
Mor och dotter delar madrass i den här minivanen med ytterligare två personer. Foto Ulla Öhman
2 av 3
Mor och dotter delar madrass i den här minbussen med ytterligare två personer. Foto Ulla Öhman
En selfie från järnvägsstationen i Sundsvall. Foto Ulla Öhman
3 av 3
En selfie från järnvägsstationen i Sundsvall. Foto Ulla Öhman

Rumänska tiggarna sover i bilar och på järnvägsstationen

Hela reportaget om tiggarnas natt
9:31 min

Flera av de rumänska tiggarna i Sundvall som tillbringar nätterna på järnvägsstationen säger att de skulle åka hem nu om de hade pengar till biljett. Vi har besökt de i natt i deras olika nattläger.

Alex är en av de. I Rumänien har han två barn, det yngsta bara sex månader. Ge mig lite pengar säger han, jag vill åka hem. Och flera av de andra instämmer.

Irina är gravid i åttonde månaden. Men hon har förlorat alla identitetshandlingar och säger att utan id-kortet kommer hon inte in i Rumänien. Nu ska hon försöka ta sig till Stockholm och få ett nytt id-kort på konsulatet.

– Jag måste hem innan min baby föds, säger hon.

På järnvägsstationen i Sundsvall sov i natt minst sex rumänska romer. De ligger på några tunna täcken på stengolvet utanför toaletterna. Runt sig har de sina tillhörigheter i papperskassar. De visar den kvällsmat de har att dela på: två bananer och tre korvbröd.

Jag får olika svar när jag frågar hur många tiggare från Rumänien som finns i Sundsvall just nu. Minst 30 säger någon. Nej, det är fler, säger någon annan. De sover på olika ställen i stan och en grupp alltså på järnvägsstationen.

– Men klockan elva på kvällen blir vi utkörda av en vakt, säger Alex.

– Han är inte elak utan han bara säger att det här är ingen campingplats och så måste vi gå ut och han låser dörrarna, fortsätter han.

Två timmar mitt i natten måste de tillbringa utomhus, på marken eller de bänkar som finns, för att sedan klockan ett släppas in igen när dörrarna öppnas på nytt.

Fem mil norrut, i Härnösand, finns just nu 14 rumänska romer. Tidigare sov de också på järnvägsstationen men nu sover alla i olika bilar på parkeringar i stan.

Ion och hans flickvän Kristina delar på en bil, de fäller ner sätena och drar filtar över sig. Ett medelålders par sover i en annan bil, och sex personer delar på ytterligare en bil. Och i en minibuss sover fyra personer; en kvinna och hennes man, deras 19-årige son och kvinnans mamma , alla på en enda madrass.

– Det är kallt men det är bättre än att sova på järnvägsstationen säger kvinnan, för där kom polisen och där åker man ut när de låser dörrarna mitt i natten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".