Barn går hand i hand med två vuxna. Foto: TT
Barn går hand i hand med två vuxna. Foto: TT

Personalbrist på socialkontor - så drabbas barnen

"Ligger hela tiden på efterskott"
1:17 min

Utsatta barn riskerar att bli utan hjälp på grund av personalbrist på socialkontoren. Enligt en undersökning av P1-programmet Kaliber hade hälften av 222 kommuner vakanta tjänster på de avdelningar som arbetar med barn och unga den 1 oktober i år. I Sundsvall har man flera vakanser på socialkontoret.

Kaliber: Hela reportaget sänds i P1-programmet Kaliber på söndag

– Som det har varit här i Sundsvall, och antagligen över hela landet, så ligger vi hela tiden på efterskott, konstaterar Karin Gustafsson, socialsekreterare på individ- och familjeomsorgen i Sundsvall.

Hon vittnar om en situation där det inte hinns med att starta upp utredningar när de kommer in. Utredningarna blir istället liggande i flera månader innan de ens hinner börja. Alla frister bryts, vittnar Karin Gustafsson om: 

– Vi hinner inte samtala i tillräcklig grad med både familjer och andra som känner barnen för att ta reda på "vad är det just det här barnet behöver av hjälp och stöd", säger hon.

Hälften av kommunerna har inte full bemanning på sina avdelningar för barn och unga visar Kalibers undersökning.

I 16 kommuner saknades den 1 oktober mellan 20 och 30% av personalstyrkan och i 13 kommuner saknades ännu fler. I Sundsvall har man sen i maj fyra lediga tjänster som man inte lyckats tillsätta. Socialnämndens ordförande Mats-Johan Adner:

Socialnämnden i Sundsvall sköt i maj till fyra nya tjänster för att stärka bemanningen, men dem har man ännu inte lyckats tillsätta. Mats-Johan Adner är ordförande i nämnden:

– Vi kan ju inte trolla. Vi försöker rekrytera överallt i organisationen. Mycket mer än så kan vi inte göra, vi kan inte snabbutbilda vad jag vet i alla fall, då måste vi försöka hitta de personer som är villiga och hågade.

Så gjordes undersökningen

  • Kaliber har skickat ut en enkät till landets 290 kommuner. Enkäten vände sig till den chefstjänsteman på kommunen som har personal- och ekonomiansvar för den sociala barn- och ungdomsvården. 222 kommuner svarade.
  • Samtliga frågor gällde personalsituationen på kommunens barn- och ungdomsvårdsenhet/er avseende myndighetsutövande socialsekreterare.
  • Vi frågade om kommunerna hade vakanta tjänster/obesatta vikariat på enheten den 1 oktober 2014. 110 kommuner, 49,3 procent, svarade att de hade det.
  • Vi frågade hur chefstjänstemännen upplevde möjligheterna att rekrytera nya socialsekreterare med rätt kompetens (lätt, medelsvårt eller svårt).
  • 157 kommuner, 70,4 procent, svarade att de upplevde det svårt.
  • Vi har också begärt ut och granskat 85 Lex Sarah-beslut från Inspektionen för vård och omsorg. Besluten gäller barn- och familjeärenden där allvarliga missförhållande begåtts i socialtjänstens myndighetsutövning. I 12 av de 85 besluten har socialtjänsten helt missat en eller flera anmälningar som kommit in till myndigheten
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".