Polis. Foto: Jessica Gow/TT
Polis. Foto: Jessica Gow/TT

Polisen som hittade 1-åriga flickan: Hon hade spyflugor i blöjan

Tobias Lundberg: Stank av surt och avföring
6:50 min

Fallet med den 1-åriga flicka som hittades övergiven i en lägenhet i Sundsvall sedan mamman gripits av polis tidigare i år har väckt en diskussion om hur socialtjänsten fungerar.

Hör hela granskningen i Kaliber.

Det var flickans mamman greps för brott som polisen möttes av barnskrik i en tom lägenhet vid husrannsakan. Sveriges Radios Kaliber har granskat fallet och nu berättar polisen Tobias Lundberg som hittade barnet om sina upplevelser.

– Stanken av surt och avföring blev starkare ju längre in i lägenheten jag kom. När jag öppnade dörren till rummet var det en värmeexplosion och stanken blev ännu värre. Luften blev alldeles tjock. Längst in i rummet stod en spjälsäng.

I spjälsängen låg en 1-årig flicka på ett par filtar.

– Hon tystnade när hon såg mig och stirrade på mig. Jag böjde mig ner och lyfte upp henne. Hon var alldeles grusig och smutsig i ansiktet och på de små händerna. Håret låg som klistrat mot pannan. När jag höll henne emot mig märkte jag hur hon hade spyflugor vid blöjan.

Polisen ringde därefter socialtjänsten, som kom och hämtade flickan. Socialtjänsten utreder fortfarande händelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".