Västernorrlänningarna köper mest blodtryckssänkande medicin i landet. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Genrebild. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Användningen av antibiotika minskar i länet

"Det finns biverkningar som man idag har större kunskap om"
1:13 min

Nationellt mål för antibiotikaanvändning är 250 kurer per tusen invånare och år. Ett mål som är på väg att nås i vårt län - även om det är en bit kvar. På fyra år har andelen utskrivna recept minskat med en tiondel.

Att behandlas med antibiotika ofta kan leda till att man blir immun mot just den typen av antibiotika. Därför har Sverige på nationell nivå satt upp ett mål om att minska användandet.

Lars Bladh är smittskyddsläkare och ordförande i Stramagruppen på landstinget Västernorrland. Strama, eller Samverkan mot antibiotikaresistens som förkorningen står för, har arbetat sedan 1995 för att få en mer rationell andvändning av antibiotika.

– Vi behöver ha antibiotika kvar i de lägen där det verkligen behövs. När någon bli allvarligt sjuk, då måste man ha antibiotika som fungerar. Den situationen är hotad nu helt enkelt, säger Lars Bladh.

Han menar att det inte är det enda skälet att minska bruket av antibiotika:

– Allergi och en del andra sjukdomar kan man se är överrepresenterade i de grupper som fått mer antibiotika, säger Lars Bladh.

Även i Jämtland minskar användningen, och Jämtland är det län som skriver ut näst minst recept i hela Sverige, bara Västerbotten är bättre. Lars-Erik Olofsson är ordförande för Stramagruppen i Jämtland och han kan även se en ökad kunskap hos patienterna.

– Tar man en antibiotikabehandling påverkas kroppen på olika sätt, tarmens flora förändas och det finns biverkningar som man idag har en större kunskap om i befolkningen, säger Lars-Erik Olofsson.

Sofie Tejre

sofie.tejre@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".