Gatukorsningen Arthur som blev rikskändis när han slog följe med svenska landslaget i multisport under VM i Ecuador tidigare i november har landat i Sverige.Foto: Maja Suslin/ TT.
Gatuhunden Arthur som blev rikskändis när han slog följe med svenska landslaget i multisport under VM i Ecuador tidigare i november har landat i Sverige. Foto: Maja Suslin/ TT.

Hunden Arthur går mot nya äventyr

Mikael Lindnord: Hundar inte värda något i Ecuador
5:15 min

Hunden Arthur som slog följe med ett svensk multisportlag under VM i Ecuador kom till sitt nya hemland Sverige igår kväll. Mediauppståndelsen kring berättelsen har lyft frågan om djurens rättigheter i Ecuador, säger Mikael Lindnord.

Berättelsen om den skadade gatuhunden som hittade trygghet och vänskap i vildmarken har spridits världen över.

Hunden Arthur slog följe med Mikael Lindnord och hans lagkamrater under VM i multisport i Ecuador.  Sedan dess har hela laget kämpat för att få honom hem. Jordbruksverket var först tveksamma, men igår kväll landade Lindnord med hunden i Sverige.

– Det är klart man upptäckt mediastormen kring det här, men vi har varit så upptagna med att få hem Arthur. Vi inte haft tid att följa vad folk tycker om det här, säger Lindnord.

Medias rapportering har varit ett slagträ i en pågående debatt i Ecuador om djurens rättigheter.

– Det här är en känslig fråga i Ecuador. Därför blev det uppståndelse där – hur kan vi i Sverige uppmärksamma deras problem som de borde hantera själva, säger Lindnord. De har ett lagförslag på gång, fortsätter han.

Hur kommer det sig att du blev så engagerad?

– Vi blev fästa vid varandra. Hade vi lämnat honom någonstans under den här resan så hade han varit död, säger han och fortsätter. Jag hade inte hjärta att putta bort honom från båten.

Arthur sitter nu i karantän i fyra månader innan han får komma till sitt nya hem i Örnsköldsvik. Han kommer fortsätta vara en trogen följeslagare i terrängen. Nu får Mikael Lindnord erbjudanden från många olika håll.

– Allt mellan himmel och jord. Från hundfoder företag till några som vill göra film om det här, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".