Öppen mun med tandställning. Foto: Janerik Henriksson/TT
1 av 2
Tandställning. Foto: Janerik Henriksson/TT
John Kristoffersson är chef för specialisttandvården i Västernorrland. Foto Ulla Öhman
2 av 2
John Kristoffersson är chef för specialisttandvården i Västernorrland. Foto Ulla Öhman/SR

Korta köer till tandregleringen

"Det beror på när patienten börjar växa"
1:26 min

Många barn och föräldrar upplever att det är långa väntetider för att få en tandställning. Men det beror inte på brist på tandläkare utan på att tandvården medvetet vill vänta.

Vad är din erfarenhet? Är det lätt eller svårt att få tandställning? Berätta! 
Väntar du på att få en tandställning? Mejla p4vasternorrland@sverigesradio.se

– Vi har faktiskt nästan inga köer alls, säger verksamhetschefen på landstingets specialisttandvård, John Kristoffersson.  
När patienten frågar när hen kan få tandställning så svarar tandläkaren kanske att det kan bli om två år. Men det beror inte på att vi har så långa väntetider utan det beror på när patienten börjar växa och vilken typ av tandreglering det handlar om. Det är inte bra att börja för tidigt. Vi kanske inte har varit tillräckligt tydliga med vad väntelistorna beror på.

– Det finns en liten kö just nu, på kanske sex månader. Det beror på att vi har fått en vakans i Sundsvall och dessutom en barnledighet i Örnsköldsvik men hon är tillbaka efter jul. Sedan kommer jag att tillsätta två specialistutbildningstjänster i Sundsvall från den första januari så vi kommer att få en förbättrad situation nästa år.

Alla som behöver tandreglering får den påbörjad innan man fyller nitton år. Och med en påbörjad behandling så står landstinget för kostnaderna även om behandlingen skulle dra ut på tiden, lovar John Kristoffersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".