Hunden Rut och Matte Mia hälsar på hos P4 Morgon. Foto: Erik Nyberg/SR
Hunden Rut med matte hälsar på hos P4 Morgon.

Hunden Rut adopterades från Rumänien

Matte Mia: Jag har fått mycket spott och spe
2:50 min

Mia föll pladask för den gulliga valpen på webbsidan. Nu har den rumänska blandrastiken Rut fått ett nytt hem i Bergeforsen och lyckan är total för alla inblandade. Men folk utanför familjelyckan har inte varit lika entusiastiska över adoptionen.

I slutet på förra veckan landade hunden Arthur i Sverige, multisportaren Mikael Lindnord från Örnsköldsvik hade tagit med sig den herrelösa hunden hem från Equador.

Men Mikael är långt ifrån ensam om att ha tagit hand om en gatuhund från ett annat land.
Mia Hägglund från Bergeforsen i Timrå adopterade Rut från Rumänien efter en ganska utdragen process. När Rut väl var här kom reaktionerna från omgivningen.

– Det är pikar och hintar. Hur vågar jag, den kan ju föra med sig smitta? Men Rut har gått igenom omfattande kontroller av veterinärer och är helt frisk. Jag är betydligt mer rädd för hundar som smugglas in i bakluckor eller avlas fram utan kontroll, säger Mia Hägglund. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".