Polisen har anhållit fel person -Det var vi som blev attackerade hävdar de romer som tiggt i Härnnösand i två månader. Foto Ulla Öhman
Polisen har anhållit fel person. - Det var vi som blev attackerade hävdar de romer som tiggt i Härnösand i två månader. Foto Ulla Öhman/SR

Tiggare i Härnösand anklagar liga för maffiametoder

Ion Maradin: De kräver pengar av oss
1:29 min

Polisen har anhållit en person efter ett stort slagsmål som utbröt igår på resecentrum i Härnösand. Tiggare som uppehåller sig i stan säger att det är en liga som försöker pressa dem på pengar och att maffiametoder används mot dem. 

Det är en rörig situation som polisen nu ska försöka reda upp. 

– Jag har svårt att uttala mig nu, säger Veronica Andersson som är tillförordnad chef för kriminalpolisen i Västernorrland. 

En person är anhållen. Han greps misstänkt för misshandel och under förhören framkom fakta så att han nu även är misstänkt för människohandel. Men mera i detalj vad det handlar om kan polisen inte säga något om just nu. 

Men enligt den familjegrupp om sex romer som har befunnit sig i Härnösand i två månader för att tigga så var det i själva verket de som blev angripna av en liga som försöker pressa dem på pengar.

– De är också romer från Rumänien. De hoppade på mig i lördags och sa att vi måste betala dem om vi ska få vara kvar här. Men jag vägrade och sa att det är vi som har kommit hit först, säger Ion Maradin.

– Sedan träffade vi på dem igen på Resecentrum på söndag morgon. De krävde oss på pengar igen, 200 kronor per person, och när vi inte ville ge dem några pengar så började de slåss. När polisen kom grep dom min farbror men det är inte han som är skyldig. Om de tittar på filmer från övervakningskamerorna på resecentrum så kan de se att det var de andra som attackerade oss.

Enligt Ion Maradin tillhör den andra gruppen det han kallar maffian. De är egentligen mellanhänder, säger han, som i sin tur måste leverera pengar till högre chefer i Rumänien. Det kan handla om tusen euro. I Härnösand har de inte varit förut utan vi har suttit här i lugn och ro och det vill vi fortsätta med.

När P4 Västernorrland frågar Veronica Andersson hos kriminalpolisen om en kommentar på anklagelserna om en maffialiknande liga så säger hon att utredningen pågår och att hon inte kan säga mer idag. Hon säger att det brukar finnas kameror på platser som resecentrum men att hon inte vet säkert. Enligt uppgifter från polis i Härnösand ska det inte finnas kameror där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".