Kristina Sandberg
1 av 3
Kristina Sandberg. Foto: TT
Augustpriset.
2 av 3
Matilde Villegas Bengtsson, Jakob Wegelius och Lars Lerin tar emot Augustpriset 2014.
Augustpriset 2014
3 av 3
Foto: TT

Kristina Sandberg tog hem Augustpriset 2014

Kristina Sandberg tar emot Augustpriset
4:15 min

Årets Augustgala är nu över och priset för årets svenska skönlitterära bok gick till boken: Liv till varje pris av Kristina Sandberg. Boken är den sista i en trilogi där man får följa huvudpersonen Maj i Örnsköldsvik under folkhemmets framväxt.

– Det här blir nog ingen vana, så man får passa på att säga något vettigt när man står här, sa vinnaren Kristina Sandberg på scenen.

Kristina Sandberg tog emot priset med darrig röst och tackade bland annat sin man för hans tålamod.

– Den här trilogin är mitt sätt att säga förlåt, jag visste inte då, men jag vet mer nu, sa Kristina Sandberg under sitt tal.

Liv till varje pris är den sista delen av Kristina Sandbergs trilogi. Boken kretsar kring en kvinna i Örnsköldsvik under 30-talet. De tidigare delarna heter: Att föda ett barn och Sörja för de sina.

I kategorin årets svenska fackbok fick boken Naturlära av Lars Lerin pris. Boken Mördarens apa av Jakob Wegelius fick pris i kategorin årets svenska barn- och ungdomsbok. Dessutom fick Matilde Villegas Bengtsson pris för sin text Orangeriet i kategorin årets lilla Augustpris.

Augustgalan har funnits sedan 1989 och delar årligen ut pris till utmärkande litteratur. Priset består av en tre kilo tung statyett samt en prissumma på 100 000 kronor. Prissumman för lilla Augustpriset är 15 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".