Lastbilar på E4:an vid Örnsköldsvik.
Lastbilar på E4:an vid Örnsköldsvik. Foto: Anna Ahlström/SR

Utsatt arbetssituation för utländska chaufförer

Peter Leander: De sitter på en parkering och väntar på sms
3:32 min

Den friande domen i Sundsvalls tingsrätt mot en utländsk lastbilschaufför som körde med falskt körkort har upprört svenska lastbilschaufförer. Många utländska chaufförer utnyttjas av svenska åkerier, säger frilandsjournalisten Peter Leander.

Lågavlönade utländska chaufförer anklagas för att köra illegalt och för att dumpa priserna. Frilansjournalisten Peter Leander har skrivit mycket om arbetssituationen för utländska chaufförer i Sverige.  

– De jag har träffat satt i sina dragbilar på en parkeringsplats i hamnen i Trelleborg. Deras arbetssituation är sådan att de sitter och väntar på att deras telefon ska pipa och få ett sms där det står ett cargonummer och var de ska hämta en last, säger Peter Leander. 

De utländska chaufförerna får bara betalt för den tid själva körningen tar. När körningen är över återvänder de till hamnen för att vänta på ett nytt sms. De förare Peter Leander träffat är från Turkiet och Makedonien. Arbetsgivaren är ofta ett svenskt åkeri. 

– I just det här fallet var det ett åkeri i Malmö som hade makedonska chaufförer och Bulgarienregistrerade bilar, säger Peter Leander. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".