Misstanke om gruppvåldtäkt läggs ned

Fallet med de tre unga män som misstänkts för en gruppvåldtäkt i Örnsköldsvik i oktober har lagts ner. Orsaken är brist på bevis och ord står mot ord.

– Det var väldigt väntat. Med en sådan allvarlig brottsmisstankte som var frågan om och man beslutar att männen ska släppas innan häktning så var det en tydlig indikation, säger advokaten Jonas Vedin som försvarat en av männen.

En natt för ungefär sex veckor bjöd en ung kvinna i Örnsköldsvik hem tre män att äta och sova hos henne. Kvinnan larmade polisen dagen efter och påstod att hon blivit våldtagen.

Männen anhölls men släpptes efter ett par dagar. Nu har hela förundersökningen lagts ned av åklagare.

Åklagaren har väntat på tekniska analyser av de misstänkta personernas mobiltelefoner. Han har tidigare sagt till P4 Västernorrland att undersökningen inte varit prioriterad. Det har antytts att fallet inte skulle gå vidare.

De som nu friats från anklagelserna blev uthängda med namn och bild på internetforum strax efter händelsen.

– De tvingades söka skydd. Det var en stor grupp människor som blev utsatta för hot om våld och kände en rädsla för sina liv, säger Vedin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".