Hur mycket är västernorrlänningarna beredda att betala i landstingsskatt? Mer än idag säger 63 procent. Foto: Ulla Öhman/SR
Har politikerna sitt tjänsteställe på kontoret i landstingskansliet eller hemma där de bor? Svaret avgör om de ska få milpengar för att köra till jobbet. Foto: Ulla Öhman/SR

Politiker vill ha betalt för att köra till jobbet

"Det ska vara lika för alla som pendlar"
1:47 min

Landstingspolitiker vill ha betalt för att köra bil till jobbet i Härnösand.
Men landstingets arvodeskommitté säger nej och tycker att politikerna får ta upp resorna i sin deklaration precis som alla vanliga anställda.

Det är av både etiska och ekonomiska skäl som arvodeskommittén vidhåller sin åsikt i den här frågan

–  Det ska vara lika för alla vad gäller resor till och från arbetet och landstinget ska inte förlora pengar på politikernas arbetsresor, säger Göran Sjögren (M) som är ordförande i arvodeskommittén och han påpekar att det råder full politisk enighet i kommittén.

Det var i juni som landstingsfullmäktige fastställde sina arvodesregler för förtroendevalda. Då hade ett förslag tagits fram av landstingets egna arvodeskommitté men innan frågan kom upp i fullmäktige så hade landstingsstyrelsens finansutskott ändrat i förslaget och tagit bort meningen: "För förtroendevalda till vilka landstinget tillhandahåller tjänsterum på landstingets kansli är Härnösand tjänstestället". Men nu tar arvodeskommittén alltså upp frågan till landstingsfullmäktige igen.

Resebestämmelserna gäller bara politiker som har minst 40 procents arvodering, det handlar om knappt tio personer, däribland till exempel Per Wahlberg (M) och Erik Lövgren (S).

Politikernas argument för att bostaden ska räknas som tjänsteställe är att de representerar sina valkretsar och därför inte som andra anställda kan flytta närmare sin arbetsplats. 

Politikerna har även velat ändra tillbaka till ett tidigare system där de inte gör reseavdrag i deklarationen utan istället får reseersättning av landstinget.

Men arvodeskommittén tycker att man inte ska särbehandla politiker och säger att det dessutom skulle belasta landstingets budget eftersom resorna skulle bli förmånsbeskattade och därmed en kostnad för landstinget. För de enskilda politikerna skulle det kunna göra tiotusentals kronor i skillnad. Reseavdrag i deklarationen medges inte heller för de första 10 000 kronorna. 

Nu har kommittén tagit upp frågan igen och hänvisar till skatteverkets regler. Vidare säger man att det inte är landstingsstyrelsens eller finansutskottets sak att ändra i arvodesekommitténs förslag utan att det är en fråga för landstingsfullmäktige.

Idag tas frågan upp i landstingsfullmäktige igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".