Landstingsfullmäktige inledde sitt novembermöte med att vidhålla att ledande politiker ska få reseersättning av landstinget för att åka till sina kontor i Härnösand. Foto Ulla Öhman
Landstingsfullmäktige inledde sitt novembermöte med att vidhålla att ledande politiker ska få reseersättning av landstinget för att åka till sina kontor i Härnösand. Foto Ulla Öhman/SR

Landstingspolitikerna ger sig inte - vill ha betalt för att åka till kontoret

Landstingspolitikerna ger sig inte utan tar strid om att ledande politiker ska få reseersättning för att åka till jobbet i Härnösand. De anser att deras tjänsteställe är i hemmet och inte på landstingskansliet.

Landstingets egen arvodeskommitté har kritiserat det här och menar att det bryter mot skattereglerna som säger att huvudprincipen är att om arbetsgivaren står för tjänsterum så är det det som ska räknas som tjänsteställe. Arvodeskommittén anser att politikerna får göra reseavdrag i deklarationen som alla andra som pendlar.

Men ett enigt landstingsfullmäktige krävde idag att arvodeskommittén ska göra om sitt förslag och göra en omvärldsanalys och sen ta upp frågan till fullmäktige igen.

Under den tiden hinner arvodeskommittén bytas ut. Nuvarande ordföranden Göran Sjögren säger att han tycker beslutet är märkligt, men vill inte kommentera det vidare just nu. Arvodeskommittén hinner ha ett möte till innan den nya tar över vid årsskiftet. 

Att politikerna framhärdar och vill ha reseersättning för att åka till jobbet har väckt en hel del reaktioner på P4 Västernorrlands facebooksida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".