Sundsvall

Socialtjänsten anser sig inte gjort fel

Socialtjänsten: Vi har inte kunnat agera på något annat sätt
2:40 min

Nu är socialtjänsten i Sundsvalls internutredning klar gällande den 1-åriga flicka som hittades övergiven i en lägenhet i Bergsåker. De anser inte själva att de gjort något fel enligt lag och gällande rutiner. Däremot ser de ändå svagheter i sina rutiner som de vill ändra. De gör också en Lex-Sarah anmälan för att få hanteringen granskad av IVO.

I rapporten inleder socialtjänsten med att skriva att de efter en granskning av fallet inte ser att de brutit mot gällande lagar eller de egna rutinerna i det första skedet. Men de ser däremot vissa svagheter i ett senare skede, när det gäller de öppenvårdsinsatser som familjen fått.

– Det är ett föräldraansvar också, vi har tittat på det här och inte hittat någon enskild händelse som har lett till att det blivit så här, säger Eva Rönnbäck, verksamhetschef på utredningar inom socialtjänsten.

Det var i september i år som ett par greps i en bil i Bredsand, söder om Sundsvall, misstänkta för flera stölder.

Med i bilen fanns också parets tvååriga dotter som omhändertogs.

Cirka tre timmar efter gripandet hittades den ettåriga flickan ensam i en lägenhet i Bergsåker av en polispatrull som kom för att göra husrannsakan.

Flickan skrek då så att det hördes ut ur lägenheten. Lägenheten stank av avföring, var tillstängd temperaturen där inne var minst 30 grader enligt polisen som kom först på plats.

Flickans blöja var full med bajs och en vanvårdad hund hittades i samma lägenhet, den fick senare avlivas.

Socialtjänsten kan fortfarande inte svara på varför det inte automatiskt blev ett omhändertagande av ettåringen när hennes tvåårige syster omhändertogs, det är sekretessbelagt säger Eva Rönnbäck.

Paret lever ett kriminellt liv och har missbruksproblem och sedan tidigare har den yngsta flickan blivit tvångsomhändertagen.

Men föräldrarna överklagade då till förvaltningsrätten, som gick på samma linje. Men då hade socialtjänsten redan lämnat tillbaka flickan.

Orsaken till det är enligt Eva Rönnbäck att familjen gick med på frivilliga insatser och då kan man inte ha kvar en tvångsåtgärd enligt lagen. Därmed anser de också där att de handlat rätt när de återlämnade barnet till föräldrarna.

Beslutet var att familjen skulle följas upp med öppenvårdsinsatser, eftersom de nu gick med på frivilliga insatser. Men familjen avbokade många av mötena.

Kan man ha en frivilliginsats om de avbokar mötena hela tiden?

– Föräldrarätten är stark enligt lagen och går de med på en frivillig insats så kan vi inte ha kvar en tvångsåtgärd, säger hon.

Men där anser socialtjänsten i sin rapport att det finns förbättringar att göra, eftersom delar av insatsen inte kunde genomföras då familjen avbokade flera möten.

Hon säger att de ändå har gjort vissa besök i hemmet om än inte alla som planerats, och att förhållandena då sett bra ut.

Sista besöket skedde i slutet på augusti, två veckor innan barnet hittades ensamt.

Socialtjänsten anser också att de kunde varit tydligare i dokumentationen så att inga tolkningsfel kan göras och att de borde ha tydligare skriftliga rutiner.

Enligt Torbjörn Stark, socialdirektör så har ingen medarbetare gjort något fel i det här fallet. Men han säger att han är medveten om att socialsekreterarna är underbemannade och det tänker de nu åtgärda så att det blir lättare att rekrytera eftersom uppemot ett tiotal tjänster i nuläget inte är tillsatta.

– Inledningsvis ska de få tio procents lönepåslag, sedan ska vi göra en löneutredning, säger han.

Kommunen har nu Lex-Sarah anmält händelsen till IVO för att de också ska kunna granska om några fel begåtts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".