Tomas Melander. Foto: Therés Ulander / Arkiv
Tomas Melander, Scenkonstbolaget. Foto: Therés Ulander.

Ny tankesmedja vill sprida positiv bild av Norrland

"Bilden av Norrland är något gnälligt och trött"
4:55 min

En ny norrländsk tankesmedja har bildats. Den heter Framtidstanken och ambitionen är att skapa opinion och belysa den norrländska samtiden och framtiden. 

Vad är mest positivt med Norrland anser du? Diskutera!

Ett av tankesmedjans mål är att verka för ökad optimism i en tid där många tecken är oroande. 

– Bilden av Norrland har ju många gånger varit något lite gnälligt, trött och oföretagsamt som sitter och klagar över saker. Det är ett problem, den bilden vi skapar över Norrland och som vi lever med, och det gör Norrland mindre attraktivt. Vi måste hitta framtidstron och glädjen och tro på att vi har någonting att tillföra, säger Tomas Melander.

Nästa vecka arrangerar tankesmedjan Framtidsbaren som en del i sitt arbete med opinionsbildning och där har man bjudit in Lars Vestin, professor i regional ekonomi. Han har till exempel sagt i P4 Västernorrland att alla i Sundsvall borde flytta här ifrån medan tid ännu finns. 

– Vi behöver obekväma röster och han visar väldigt mycket på en vilja att bryta med gamla mönster och tankar. Han besitter dessutom belägg för att vi måste ta utvecklingen på allvar, säger Tomas Melander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".