Arkivfoto:Ulla Öhman
Särskilt i valrörelsen när politiker är ute och möter många människor kan samtalstonen ibland bli hotfull. Foto:Ulla Öhman / Arkiv

Landstingspolitiker lär sig möta våld och hot

"Man måste behålla en mänsklig samtalston"
1:33 min

Det händer att politiker råkar ut för våld eller hot om våld och därför arrangerade landstinget igår en utbildning så att politikerna ska veta hur de ska agera om det händer.

Politiker i länet har flera gånger blivit utsatta för hot och vi har tidigare berättat om kommunpolitiker i bland annat Kramfors och Örnsköldsvik som blivit hotade. Det här är också något som polisen fokuserat på under valåret 2014 och man har skärpt sina rutiner och samarbetat med partierna för att bättre kunna utreda brott mot politiker.

I går ägnade landstingsfullmäktige hela eftermiddagen åt att diskutera risken för våld och hot och hur man som politiker ska agera.

Det handlade även om samtalstonen mellan politikerna själva men också hur media berättar om politik och beslut, hur mycket man ska tåla och hur man ska göra om man blir utsatt för verkliga hot. Varför är det viktigt att fokusera på bemötandet i politiken? var temat för utbildningen.

Mats Jonsson som är säkerhetschef på landstinget Västernorrland tror att det finns ett stort mörkertal och att det finns hot som aldrig kommer upp till ytan. I valrörelsen fick han ett telefonsamtal från en politiker som upplevde en konfrontation när hen var ute och handlade och som var obehaglig. 

– Det kan vara möten och ordväxlingar som är väldigt otrevliga men ändå inte är brottsliga. Politikerna behöver veta att jag och mina kollegor finns och att de kan vända sig till oss.  Men om det framförs hot så ska de polisanmälas direkt, säger Mats Jonsson.

Desislava Cvetkova är socialdemokrat från Sundsvall och alldeles ny i landstingsfullmäktige men hon är inte särskilt orolig.

– Jag är införstådd med att det kan förekomma och jag försöker vara försiktig.
Människor har rätt att komma fram till mig och diskutera politik och mitt agerande men man måste försöka hålla en mänsklig samtalston. Vi är ändå bara människor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".