Christer Alavakarpoff
Christer Alavakarpoff. Foto: Anna Ahlström/SR

Hälften av de vanvårdade barnhemsbarnen nekas ersättning

Christer Alavakarpoff: Stryk tillhörde vardagen
5:07 min

Av de drygt 100 personer i Västernorrland som har ansökt om ersättning från staten för att ha blivit utsatta för övergrepp som barnhemsbarn har 34 nu fått ersättning. Samtidigt har 35 personer fått avslag.

Hälften av de som krävt om ersättning har fått avslag. Är kraven för högt ställda? Är du en av dem som fått avslag? Hör gärna av dig till p4vasternorrland@sverigesradio.se .

Christer Alavakarpoff bor idag i Sörmoflo, mellan Näsåker och Ramsele. Under sin uppväxt bodde han på 16-18 olika fosterhem och barnhem. Idag har han fått ersättning från staten på grund av de övergrepp han blev utsatt för.

– Barndomen var hård och tuff men också lärorik för oss som har överlevt. Många barnhemsbarn är döda idag. De orkade inte helt enkelt. Dödligheten i droger var stor då. Jag var själv på väg åt det hållet men lyckades ta mig ur det, säger Christer Alavakarpoff.

Idag är Christer Alavakarpoff 64 år och har nu fått 250 000 kronor som ersättning från staten för upplevelserna under uppväxten på fosterhem och barnhem runt om i Sverige. Christers mamma kom till Sverige från krigets Finland med hemska minnen och lämnade sina barn direkt efter födseln. Barnhemmen och fosterhemmen var till för att Christer skulle få det bättre. Men istället utsattes han för misshandel. Han minns särskilt ett hem i Värmland där han bodde i ett par år.

– Jag skulle finnas men inte synas. Stryk tillhörde vardagen, men efter ett par år var det några grannar som anmälde familjen. Det är ovanligt för att vara mitten av 50-talet, säger Christer Alvakarpoff.

För att få ersättning ska övergreppen personen utsatts för anses vara av allvarlig art och det bedöms av en ersättningsnämnd. Allvarig art kan, enligt nämnden, till exempel handla om sexuella övergrepp eller grova fysiska övergrepp. Ungefär hälften av de 70 beslut som fattats som gäller personer i Västernorrland har lett till avslag. Christer Alavakarpoff tycker att kraven är för höga.

– De måste sluta vara så byråkratiskt stenhårda. Det finns psykisk misshandel också och den kan pågå i flera år men utan att det syns utvändigt.

Christer Alavakarpoff hoppas nu att samhället har lärt sig något av historien, men ser samtidigt att problemen med barn som far illa fortsätter.

– Det  finns barn i underbara fosterhem men också barn som har ett rent helvete men inte vågar säga någonting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".