Soledad Henriquez (KD) säger att många blivande mammor är oroliga över sina förlossningar i vinter. Hennes egen är planerad till januari. Foto Ulla Öhman
Soledad Henriquez (KD) säger att många blivande mammor är oroliga över sina förlossningar i vinter. Hennes egen är planerad till januari. Foto Ulla Öhman

Oron över BB-stängningar kvarstår

"Man tänker snöstorm, man tänker dålig mobiltäckning"
1:30 min

Blivande mammor i Sollefteå och Örnsköldsvik får fortsätta leva i ovisshet om var de ska föda. Idag debatterades växelstängningen av BB i landstingsfullmäktige men hur det blir är fortfarande oklart.

Frågan om växelstängning är helt och hållet en verksamhetsfråga, det är alltså cheferna som beslutar och inte politikerna. Men idag blev den ändå en fråga för landstingsfullmäktige efter att folkpartisten Erika Markusson från Örnsköldsvik ställt några frågor till Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande.

På frågan om vilka kostnader som minskar och vilka som tillkommer svarade landstingssjukvårdsrådet Jacomina Beertema (M) att det blir minst 730 000 och som mest en miljon som sparas in, främst på stafetter och jourkostnader. Vilka kostnader som kan öka svarade hon inte på.

På frågan om risker med stängningen svarade hon att de patientsäkerhetsanalyser som gjorts visar att det inte finns några risker för patienterna som inte kan hanteras med goda handlingsplaner.

Förutom Erika Markusson och Jacomina Beertema var det bara en ytterligare politiker som gick upp i talarstolen. Det var kristdemokraten Soledad Henriguez från Örnsköldsvik som berättade att många kvinnor nu är oroliga över sin förlossning. 

Mörka vintervägar och dålig mobiltäckning längs vägen är ett problem som många blivande mammor oroar sig över. Och att inte veta hur det blir ökar oron, säger hon.

Hon tror också att det kan bli ökade kostnader men att det är svårt att bedöma utan underlag. Men ökade ambulanstransporter och ökade kostnader när mammor föder i andra landsting istället är två områden som kan bli dyrare.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".