Plakat längs Pottängsvägen på Alnö. Foto: TullaMaja Fogelberg/Sveriges Radio.
Plakat längs Pottängsvägen på Alnö. Foto: TullaMaja Fogelberg/Sveriges Radio.

Säkerheten för hästar i trafiken behöver bli bättre

Jessica Knoster: Vi vill egentligen inte rida på vilvägarna
7:24 min

Eftersom hästar klassas som fordon måste dom samexistera med bilar på vägarna. Nu bildas en förening i Sundsvall och Timrå som heter Häst i trafik. De vill rida på gång- och cykelvägar.

– Att bredda gång- och cykelvägar så att hästarna kan gå där är en idé, säger Jessica Knoster som är en av initiativtagarna.  

På kultur- och tekniknämnden i Timrå tillträder snart Jan-Christer Jonsson som ordförande.

– Jag tycker att bilister ska ha respekt för hästägarna, där delar jag uppfattning. Men Trafikverket ansvarar för vägarna så det är dom som ansvarar för att eventuellt bygga ut dom gång- och cykelvägar. 

I Timrå har man lagt mycket pengar för att bygga upp rekreationsområdet Fagerviksparken. I och med byggandet av promenadstråk försvann några av de ridvägar som tidigare gick där. Svensk lagstiftning reglerar att hästar inte får gå på gång - och cykelvägar.

– I början hörde många av sig för att de var rädda för de hästar som red där, så vi har sagt att det inte får vara hästar på den typen av vägar, säger Jan-Christer Jonsson. 

– Om vi tittar på kommunens gång-  och cykelvägar så vill vi så klart att folk ska få en skön promenad. 

Att bredda de vägarna så att också hästar skulle få plats där skulle i så fall bara ske på kortare sträckor. Men Jan-Christer undrar hur de hästrädda skulle uppleva att gå med till exempel barnvagn bara en halvmeter från ett ridstråk. Han lyfter också frågan om spillning.

– Stannar hästägarna och plockar upp efter hästen? Man kan inte komma med barnvagn och behöva sicksacka mellan hästspillning. 

– Det är inte svårare än att man kliver av hästen och sparkar undan spillningen eller plockar upp, säger Jessica Knoster från Häst i trafik. Hon menar också att det lever kvar en gammal föreställning om hästintresset, man blir inte tagen på allvar, säger hon.

– Lek inte med maten, säger folk. Det är en hobby som många tjejer håller på med så det skämtas en del. Det är lite tråkigt. 

– En hund kan man ha i koppel, det kan man inte ha en häst, kontrar Jan-Christer. Många är rädda för hundar också därför är det självklart att man har hunden i koppel. 

– Vi vill egentligen inte rida på bilvägar och vi vill inte skrämmas eller utsätta oss själva för fara. Vi vill inte lämna spillning efter oss. Men ta det lugnt när ni möter oss, snälla, säger Jessica Knoster. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".