Strålsäkerhetsmyndigheten. Foto: Erland Vinberg/TT
Strålsäkerhetsmyndigheten. Foto: Erland Vinberg/TT

Econova utanför Härnösand läcker cesium-137

Strålsäkerhetsmyndigheten: Ingen fara för allmänheten
1:00 min

Det läcker cesium-137 från Econova Recycling AB:s anläggning i Överskog utanför Härnösand. Strålsäkerhetsmyndigheten kräver därför att bolaget stoppar läckaget annars hotar böter.

Econova riskerar ett vite om 350 000 kronor per månad om de inte lämnar in en åtgärdsplan senast den 15 januari 2015.

Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten kommer läckaget från aska som bolaget använde som utfyllnad när anläggningen byggdes och som påverkar den intilliggande Skogssjön.

Senast den 15 januari nästa år ska bolaget redovisa en tidplan för arbetet, annars riskerar de ett vite om 350 000 kronor per månad till dess tidplanen lämnas in till myndigheten. Åtgärderna mot läckaget ska påbörjas senast den 15 april 2015.

– För att säkerställa att läckaget upphör ska Econova antingen permanent täcka över askan eller forslar bort den till en deponi, säger Helene Jönsson, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Det radioaktiva vatten som har läckt ut i Skogssjön gör att halten av cesium i sjön är fem gånger högre än Strålsäkerhetsmyndighetens riktvärde.

Men det är ingen fara för allmänheten, enligt strålsäkerhetsmyndigheten.

– Det är ingen fara för dem som bor i närheten, säger Helene Jönsson, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".