Calle Ridderwall och Mattias Tedenby, arkiv. Foto: Ulf Palm/TT
Calle Ridderwall och Mattias Tedenby, arkiv. Foto: Ulf Palm/TT

HV71 straffade ett Modo utan Brashear

Modos tränare Anders Forsberg: "Vi är bättre än HV idag"
2:24 min

Modos omtalade värvning Donald Brashear hade inte papprena klara och fick se matchen från läktaren när HV71 vann med 3-2 efter straffar.

Radiosportens Roger Burman utsåg lagens lirare:
Modo: Adam Reideborn
HV 71: Gustaf Wesslau

Modo gjorde ju en av svensk hockeys mest överraskande och omskrivna värvningar, när klubben kontrakterade den gamle NHL-slagskämpen Donald Brashear, 42, på tisdagen.

Fortfarande under matchdagen hävdade Modoledningen att den hoppades att Brashear skulle bli spelklar till torsdagskvällen, men så blev det inte. På så kort tid är det svårt att hinna få arbetstillstånd.

– Det är en ovanlig spelare. Det är en tungviktsboxare jag har fått in. Man får hitta rätt byten och rätt positioner till honom, säger Modos tränare Anders Forsberg om sin nya spelare.

– Kommer han att hänga med blir jag mäkta imponerad, säger HV:s tränare om Modos nyförvärv.

Hälften så gammal
Möjligen kan Brashear bli spelklar till Modos hemmamatch på lördagen mot Luleå, men mer sannolikt är att han blir det kommande vecka.

Däremot spelade inte ens hälften så gamla supertalangen William Nylander, 18, i Modo efter att ha missat förra matchen.

Nylander bildade som vanligt hemmalagets bästa kedja med Per-Åge Skröder och Adrian Kempe - och trion stod för rena mönsteranfallet innan Nylander kunde skicka in 1-0 i tom kasse redan efter 3.31.

I en jämn, svängig och rolig match fyllde en annan Modoungdom, Carl Grundström (ännu inte 17 fyllda), på med 2-0 tidigt i andra perioden.

– I den första och andra perioden har vi har taktpinnen och det är väldigt positivt. Då vet man att man är på rätt väg, säger än ändå rätt nöjd Forsberg.

HV kom dock igen, Kevin Fiala dundrade in 2-1 sedan HV rullat upp Modo i powerplay, och Erik Christensen kvitterade strax före andra paus efter en kontring.

– Vi har lite tro på det vi gör och vunnit ett par matcher och momenten är på våran sida, säger Andreas Johansson om vändningen.

En straff i mål
Spelet blev mer avvaktande i tredje perioden och båda lagen såg ut att vara rädda om poängen de hade när de gick in i den.

HV hade en jättechans i mitten av perioden, men Modos målvakt Adam Reideborn räddade ensam med Patrik Carlsson.

Det hela gick till förlängning, där krislaget Modo - fem förluster på de sex matcherna före torsdagskvällens - hade bästa chanserna att avgöra, bland annat ett powerplay, men straffar fick avgöra.

Där var HV71 vassast, Erik Christensen avgjorde på sjunde straffen - den enda som gick i nät.


Modo-HV71   2-3 e str (1-0, 1-2, 0-0, 0-0, 0-1)

Första perioden: 1-0 (3.31) William Nylander Altelius (Adrian Kempe, Per-Åge Skröder).

Andra perioden: 2-0 (4.12) Carl Grundström (Niklas Nordgren, Oscar Hedman), 2-1 (9.57) KEvin Fiala (Björn Melin, Chris Campoli) spel fem mot fyra, 2-2 (18.43) Erik Christensen (Christoffer Törngren, Mattias Karlsson).

Avgörande str: Erik Christensen.

Skott: 33-27 (9-8, 12-11, 8-6, 4-1, 0-1).

Utvisningar, Modo: 4x2. HV71: 3x2.

Domare: Tobias Björk, Boden, och Mikael Holm, Skärhamn.

Publik: 4 675.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".