Här är de nya toppnamnen inom landstingspolitiken. Längst fram landstingsrådet Elisabet Strömqvist (S). Bakom henne Lars-Gunnar Hultin (V), Linnea Stenklyft (S), Eva Andersson (MP), Anna-Karin Sjölund (S) Ewa Back (S) och Erik Lövgren (S). Foto Ulla Öhman
Här är de nya toppnamnen inom landstingspolitiken. Längst fram landstingsrådet Elisabet Strömqvist (S). Bakom henne Lars-Gunnar Hultin (V), Linnea Stenklyft (S), Eva Andersson (MP), Anna-Karin Sjölund (S) Ewa Back (S) och Erik Lövgren (S). Foto Ulla Öhman

Ingen höjd landstingsskatt

Landstingsråd Elisabet Strömqvist (S): Vi har inte det utrymmet
1:38 min

Kostnadsökningarna inom sjukvården skenar igen. Men det blir ingen höjd skatt och inga höjningar av patientavgifterna för att få in mer pengar till landstinget. Löftet om gratis primärvård kommer inte heller att genomföras.

Landstinget Västernorrland har haft stora ekonomiska problem länge. Ett av de första målen när landstingsdirektör Anders L Johansson tillträdde var att få stopp på kostnadsökningarna. I det här landstinget ökade kostnaderna mer än i andra landsting. 

Och förra året såg arbetet ut att få effekt. Kostnadsökningarna stoppades inte men ökningstakten minskade ganska betydligt. Men nu ser det alltså värre ut igen.

– Vi måste få ett bättre grepp om vad som händer, säger Ewa Back (S) som nu tar över ordförandeskapet i den tunga Hälso- och sjukvårdsnämnden efter Jacomina Beertema (M). Arbetet med länskliniker fortsätter precis som under förra mandatperioden.

– Vi ska ha tre sjukhus men alla sjukhus kan inte syssla med allting, sa nya landstingsrådet Elisabet Strömqvist i budgetdebatten i landstingsfullmäktige igår.

Arbetsmiljön är en annan viktig fråga och att få ner sjuktalen bland vårdanställda. 

Det spekulerades länge om socialdemokraterna skulle höja skatten om de kom till makten men igår tog det stopp på de diskussionerna. 

Det är ingen mening att hälla i mer vatten i en läckande hink. Innan man kan diskutera en skattehöjning så måste läckorna tätas.

– Nu ska vi fokusera på hur vi ska använda de sju miljarder som landstinget har idag, säger nya landstingsrådet Elisabet Strömqvist.

Inte heller kommer patientavgifterna att höjas 2015. Satsningar som det talades om i valrörelsen blir inte heller av. Det gäller till exempel löftet om gratis besök hos primärvården. Det finns det inte utrymme för nu, säger Elisabet Strömqvist (S) och Lars-Gunnar Hultin (V) och de kan heller inte utlova det under mandatperioden. 

Det ekonomiska läget för landstinget är långt ifrån ljust. Specialistsjukvården ser ut att gå med 285 miljoner i underskott i år. Hela landstinget med 210 miljoner. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".