Fasaden Arenaskolan i Timrå. Foto: Lotte Nord/SR
Arenaskolan i Timrå. Foto: Lotte Nord/SR

Ökad närvaro i korridorerna minskar problemen på Arenaskolan

Mikael Öst: Fler elever går till lektionerna
5:45 min

Det har varit problem med bråk, skadegörelse och misstänkta droger Arenaskolan i Timrå. Men nu har en större närvaro i korridorerna gjort att problemen minskat enligt skolan.

Sedan en månad har skolan börjat med ronder för att få bort skolkande elever ur korridorerna och in på lektionerna. Det har gett effekt enligt rektor Mikael Öst.

– Från att vi haft ett 20-tal elever som drog runt minskade det till 5-6 elever. Häromdagen när jag gick satt det inga elever i korridorerna, säger han.

Martin Andersson är elevvärd på skolan, han fungerar som ett vuxenstöd och han går ofta ronden under morgonen och vid lunchtid.

-- Vi brukar påminna om att lektionerna börjat och om det inte fungerar tar vi en diskussion om varför de inte är på lektionerna, säger han.

Enligt Mikael Öst har man inte fått några klagomål vare sig från föräldrar eller elever om den nya satsningen.

Det var just på en rond som man för två veckor sedan upptäckte att en fjortonårig flicka hade en påse med misstänkta droger.

– Ja det var det, vid den här tiden på dagen var det också, vi ringde polisen som kom och gjortde kroppsbesiktning, vi har inte fått något svar från polisen än om det var droger, säger Mikael Öst.

Personalen på skolan upplever att det blivit allmänt lugnare på skolan när korridorsittarna går på lektionerna istället. Även eleverna upplever ett större lugn, Daniel Westling går i sjuan och har precis blivit vald till elevskyddsombud.

– Ja det är bra att de kan gå på lektionerna i stället så att de får de betyg de behöver för att klara sig, säger han.

Han har inte hört att någon elev klagat på ronden.

Skolan väntar fortfarande på analyssvar om drogmisstankarna mot flickan på skolan. Mikael Öst tror inte att Arenaskolan varken är över- eller underrepresenterade som skola när det gäller droger.

– Nej vi ligger ganska lika statistiskt som andra skolor, men däremot satsar vi mycket på det här och det är väl därför vi gör upptäckter också, säger han.

Just den här ronden är det bara en handfull elever som släntrar efter, trots att fredagar brukar vara värst enligt elevvärden Martin Andersson. När den sista eleven lotsats iväg berättar han att deras jobb som elevvärdar är så mycket mer än att öppna skåp och få elever till lektioner. Han säger att många elever vill ha någon vuxen att prata med, ett stöd.

– Jag brukar se skolan som en flygplats, om det inte finns någon där som kan hjälpa till kommer man inte i väg på sin resa. Eleverna är på en resa och det är vårt jobb att se till hjälpa dem på vägen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".