Kjell Forsén har själv provat att så mark på hösten. Foto: viktor Åsberg/Sveriges Radio.
Kjell Forsén har själv provat att så mark på hösten. Foto: viktor Åsberg/Sveriges Radio.

Bra höstväder satte fart på lantbruket

"Svårt få fram sorter som klarar vintern"
1:24 min

Bra höstväder gjorde att många lantbrukade i landet lät såmaskinerna dröja sig kvar längre än vanligt på åkrarna. Vanligast med höstsådd är i södra Sverige, men det kryper nordligare.

– I första skedet är det Mälardalen som kan använda mer höstsådd. Det kryper uppåt i Sverige men det dröjer, säger bonden Kjell Forsén i Sörflärke. Jag tror mjölk och kött kommer vara huvudnäringen om vi ska ha något lantbruk i Norrland, säger han.

De två senaste åren har vädret i augusti och september varit gynnsam för lantbrukarna. Höstsådden i år är 18 procent mer än femårsgenomsnittet i landet, visar ny statistik från SCB.

Att så marken på hösten är vanligast i södra Sverige, men kryper sakta nordligare.

Norrlands lantbruk producerar mest kött, mjölk och spannmål samtidigt som efterfrågan på oljeväxter som raps växer mest. Försök att så på hösten har gjorts, men det är långt kvar innan växtligheten tar riktig fart.

– Det finns för få sortval som klarar övervintringen här, säger Forsén. Det jag saknar i diskussionen om hur vi ska försörja vår befolkning med mat är att vi måste börja se till klimatförhållandet vi har i Norrland, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".