Kenneth Challis Foto: Sara Johansson/SR
Kenneth Challis Foto: Sara Johansson/SR

Kenneth Challis kritisk till nytt landstingsbeslut

Kenneth Challis: "Jag tycker att det är märkligt"
1:22 min

I veckan beslutade landstingsfullmäktige att även yngre gravida kvinnor i Västernorrland ska kunna få ett så kallat KUB-test som kan visa på olika kromosomavvikelser hos fostret. Men vänsterpartisten och läkaren Kenneth Challis tycker att det finns problem med beslutet.

Äldre kvinnor får testet gratis under graviditeten, men från och med årsskiftet ska det erbjudas dem under 35 år mot betalning. 2500 kronor kommer det att kosta.

– Jag tycker att det är märkligt att man ska kunna ha den här möjligheten. Om man har råd kommer man att kunna få en undersökning som andra inte kan få, säger han.

Egentligen är kubteserna gammal teknik. Nu finns mer avancerad fosterdiagnostik och det väcker många etiska funderingar, menar Kenneth Challis.

– Vi bör diskutera hur det här ska vara. Det är ingen självklarhet att man ska ha den här metoden överhuvudtaget, och ska man ändå ha den som måste man diskutera hur man ska hantera den. Det här är oerhört svårt rent etiskt, säger han.

Är det en fråga som alla privatpersoner måste ta själv när de får beskedet eller ska landstingspolitiker också ge sig in i diskussionen om vem som ska leva och inte leva?

– Ska den skattefinansierade vården bekosta det här då måste vi politiker diskutera det uifrån vad folket vill, och det är inte helt lätt, säger Kenneth Challis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".