Hälsocentralen Sollefteå
Hälsocentralen Sollefteå. Foto: Anna Ahlström/SR

Hälften av läkartjänsterna på hälsocentralerna är vakanta

Erik Möller: Ny stafettläkare varje gång
1:49 min

Nästan varannan läkare saknas på landstingets hälsocentraler i Västernorrland. För patienten Erik Möller i Sollefteå märks det tydligt. På fyra månader har han träffat sex olika läkare.

Vilka erfarenheter har du av stafettläkare och läkarbristen? Diskutera!

– Varje gång jag ringer för att få en ny tid får jag träffa en ny stafettläkare, säger han.

Erik Möller har problem med högt blodtryck. De olika läkarna har både gett olika besked om hur mycket medicin han ska äta och vilken medicin han ska äta. När han åkte in på akuten för ett tag sedan slutade det med att läkaren helt tog bort viss medicin.

– Hade jag haft samma läkare hela tiden hade det nog aldrig hänt, säger Erik Möller.

Bristen på läkare är det största problemet som primärvården har, enligt  Markus Kallioinen, primärvårdsdirektör. Där det fattas läkare måste man istället ta in stafettläkare som både kostar mycket och påverkar kvaliteten.

– Att få byta läkare är inte bra ur kvalitetssynpunkt. Det gör också att det blir ineffektivt arbete. Någon annan måste ta över och läsa in sig först.

Av de 96 familjeläkartjänster som finns i Västernorrland idag är 44 inte tillsatta.

De största problemen med bemanning finns på hälsocentralen Ankaret i Örnsköldsvik, Nylands hälsocentral, Södra Sundet i Härnösand, hälsocentralen centrum i Sundsvall och på hälsocentralerna i Matfors och i Sollefteå.

Marianne Asplund som bor i Sollefteå besöker inte hälsocentralen så ofta men när hon gör det möter hon ofta olika läkare.

– Det är jobbigt för då måste jag redogöra för min bakgrund varje gång, säger hon.

Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sverigesradio.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".