statsvetaren Niklas Bolin
Statsvetare Niklas Bolin vid Mittuniversitetet. Foto: Aila Stefansdotter Franck/SR

Så skulle en regeringskris påverka Västernorrland

Stadsvetare Niklas Bolin: Det finns ganska många alternativ
5:03 min

Det politiska Sverige är på helspänn just nu. I eftermiddag får vi reda på om Sverigedemokraterna kommer att försöka fälla regeringen eller inte. Hur nära är vi en regeringskris? Statsvetare Niklas Bolin analyserar läget. 

 

 – Det finns många olika alternativ på vad som kan komma att hända nu. Det är inte ens säkert att det blir omröstning, säger Niklas Bolin, statsvetare vid Mittuniversitetet. 

Om Sverigedemokraterna idag säger att de kommer rösta emot budget och rösta för alliansen alternativ finns det en möjlighet att istället för omröstning återremittera förslaget till finansutskottet. 

– Det är kanske det troligaste alternativet, säger statsvetare Niklas Bolin.

Skulle det bli nyval i Sverige på riksdagsnivå, kommer den omedelbara konsekvensen för kommuner och landsting bli ganska liten, enligt Niklas Bolin. Men det mest troliga är att Sverigedemokraterna kommer släppa igenom regeringens budget.

– Jag har hela tiden trott att de kommer släppa igenom regeringens budget. Möjligen har jag börjat tvekat lite de senaste dagarna, men jag tror ändå att de genom att inte stoppa den visar att de är ansvarstagande, säger statsvetare Niklas Bolin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".