Johnny Skalin (SD). Foto: Henrik Montgomery/TT
Johnny Skalin (SD). Foto: Henrik Montgomery/TT

Politiskt kaos kan vänta om Sverigedemokraterna fäller budget

Johnny Skalin: Vet inte hur jag kommer att rösta
1:42 min

Idag är en ödesdag för svensk politik. Sverigedemokraterna ska lämna besked om man tänker fälla den rödgröna regeringens budgetförslag eller inte. Konsekvensen kan bli regeringskris och nyval. 

Hur ser du på den politiska situationen i Sverige? Vad bör SD göra anser du? Diskutera!

Sedan valet  i höstas har det varit ett oklart parlamentariskt läge i riksdagen.

Sverigedemokraterna har en vågmästarroll, och idag ska partiet lämna besked om man kommer att fälla den rödgröna minoritetsregeringens budgetförslag eller inte.

Sverigedemokraterna har öppnat för att man kan tänka sig att rösta på alliansens budget, och alltså rösta emot regeringen, och det skulle skapa en regeringskris.

– Jag är inte helt hundra på hur jag kommer att rösta. Vi har en internprocess i partiet nu där vi utreder vilka möjligheter och vilka utmaningar som vi har i och med det här beslutet, och där ska alla få säga sitt, säger Johnny Skalin (SD).

Hur går snacket inom partiet?

– Det finns argument som både talar för och emot att fälla regeringen i den här frågan, säger han.

Om Sverigedemokraterna fäller regeringen finns en möjlighet för regeringen att återkomma med kompletteringar i budgeten, men det skulle också kunna orsaka ett nyval.

– Jag är helt klart orolig för att vi har den här situationen, säger Elvy Söderström (S).

Vad tror du att en nyval skulle innebära?

– Nu har ju Sverigedemokraterna visat att det inte är ett parti som tar ansvar, så jag tror att det skulle innebära färre Sverigedemokrater i riksdagen, säger hon.

Moderaten Eva Lohman säger att alliansen kommer att rösta på sin egen budget. Hon vill inte spekulera i hur Sverigedemokraterna kommer att rösta, men hon tror inte att det blir nyval.

– Jag tror att statsministern och regeringen kommer att hitta andra lösningar, jag tror inte att det blir nyval. Det är en så stor apparat och det är inget som vi har tradition av här i Sverige, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".