Lena Sjödin Roman med böcker
1 av 2
Lena Sjödin Roman med spännande böcker. Foto: Ulf Thonman/Sverigesradio
Tre spännande titlar och en bonusbok.
2 av 2
Lena har valt ut tre spännande titlar - och en bonusbok.Foto: Ulf Thonman/SverigesRadio

Lena Sjödin tipsar om spännande läsning

Lena Sjödin tipsar om böcker med spännande innehåll
13 min

Vad kunde vara skönare en småkall decembereftermiddag än att sätta sig bekvämt med en bra bok i handen. Lena Sjödin tipsar idag om bra böcker på temat spänning. Inte riktigt deckarspänning med mord och blod utan annan sorts spänning. Härligt!

Gone girl av Gillian Flynn
På Amy och Nicks femåriga bröllopsdag försvinner Amy. Kvar finns spår av någon slags strid och Nicks tankar kring det som skett. Sökandet drar igång och vi får ta del av Nicks berättelse i nutid och Amys via en dagbok. I mitten av boken är historien tidsmässigt sida vid sida och då skruvar författaren till handlingen. Allt som du läst kanske inte sant? Kanske är det iscensatt för att få saker och ting att framstå i en helt annan dager? Bladvändare och nagelbitare. Spännande så att det förslår. Och skickligt skrivet.

Middagen av Herman Koch
Två familjer. Ett spännande moraliskt dilemma och en dyr trerättersmiddag på restaurang. Bröderna Serge och Paul Lohman står i centrum, den ena kandiderar till premiärministerposten, den andra är en avsatt lärare. Vart efter middagen äts blir vi mer och mer insatta i anledningen till densamma; deras tonårspojkar har hamnat på en övervakningsfilm där de misshandlar en uteliggare och familjerna behöver prata. Vad göra? Den stora frågan är egentligen hur långt vi är beredda att gå för våra barn.

Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie
Ifemelu och Obinze är studenter och bor i Nigeria. De älskar varandra och drömmer om att flytta till USA. Ifemelu lyckas och läsaren får följa med på en resa till ett USA av idag. Där Afrika ses som ett hjälpprojekt och där alla svarta verkar vilja ha rakt hår. Hon börjar blogga och blir en framgångsrik skribent. Obinze tar sig till England men kommer så småningom tillbaka till Nigeria, bildar familj och blir en framgångsrik företagare. Efter femton år möts de igen när Ifemelu bestämmer sig för att flytta tillbaka till Nigeria. En bok som öppnar fönstret till världen och alla de verkligheter som är en del av vårt samhälle här och nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".