Skuggan av en inbrottstjuv som närmar sig en dörr. Foto: Henrik Montgomery/TT
1 av 2
Skuggan av en inbrottstjuv som närmar sig en dörr. Foto: Henrik Montgomery/TT
Thomas Nyberg, polisen i Sundsvall.
2 av 2
Thomas Nyberg, operativ chef på polisen i Västernorrland. Foto:Sofie Tejre/SR

Satsningar har gett resultat för uppklarade bostadsinbrott

Polisen: Vi använder oftare hund
1:24 min

Allt fler bostadsinbrott klaras upp. 2013 klarades tredubbelt så många upp som året innan. Men det betyder inte alltid att någon åtalas för brottet.

Hur tycker du som varit utsatt för villainbrott att polisen hanterat inbrotten? Diskutera!

De senaste tio åren har i snitt 275 bostadsinbrott i villor och lägenheter anmälts per år i Västernorrland. Antalet uppklarade brott har legat på mellan 13 och 14 procent per år. Men något har hänt. Under 2013 ökade andelen uppklarade brott till 34 procent.

– Vi har vidtagit en massa åtgärder under 2013 och som fortfarande gäller. Bland annat så använder vi hund mera och gör bättre brottsplatsundersökningar. Vi har även ett utökat internationellt samarbete när det gäller utbyte av DNA och topsningar, säger Thomas Nyberg som är operativ chef på polisen i Västernorrland.

Av de uppklarade brotten är en tredjedel personuppklarade brott, alltså där någon grips för brottet. En följd av det kan vara att ett åtal väcks eller strafföreläggande som till exempel böter utfärdas. Ett anmält brott kan fortfarande räknas som uppklarat även om ingen grips, till exempel om det inte går att styrka att ett brott har begåtts, eller om den misstänkta är minderårig.

Hittills har det under 2014 anmälts över hundra fler bostadsinbrott Västernorrland om man jämför med samma tid förra året. Hos polisen ser man inbrottsvågen som en särskild händelse, vilket betyder att extra kraft och resurser läggs på att komma tillrätta med problemet.

– Under den här perioden, november, så är det ett femtiotal villainbrott. Vi har gått till botten i alla de anmälningarna. I ett tiotal fall så går vi vidare och där ser det bättre ut med spårsäkring, vilket ger oss hopp om att komma lite längre, säger Thomas Nyberg.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".