akutmottagning Sundsvall.
Akutmottagningen i Sundsvall. Foto: Anna Ahlström/SR

Nya läkare kräver bättre handledning

Andreas Koro: Brist på handledning leder till otrygghet
1:54 min

Om inte de unga, nya läkarna i Västernorrland får bättre handledning kommer sjukvården att försämras på sikt, det varnar nu Sveriges Yngre Läkarförening för.

Hur viktigt tycker du att det är att nya läkare får rätt stöd? Hur reagerar du när du träffar en ung läkare? Blir du lugn eller nervös? Diskutera!

– Läkaryrket är ett lärlingsyrke och för att det ska fungera måste handledning och kompetensutveckling vara på topp, men så ser det inte ut idag, säger Andreas Koro, ordförande för föreningen.

Det finns också brister i introduktion av AT-läkare, visar sjukhuset egen utredning av ett fall där en 32-årig man avled i hemmet efter två besök på akuten. Mannen fick träffa två olika AT-läkare och skickades hem vid båda tillfällena och han avled senare i hemmet. Vid denna händelse följde AT-läkarna de rutiner som finns och tog kontakt med både bakjour och primärjour.

Men sjukhusets egen utredning visar att det förekommer att AT-läkare får börja undersöka patienter utan att gå bredvid mer erfarna läkare. Flera av läkarna säger också att det är svårt att hitta styrande dokument som kan behövas.

Andreas Koro vill inte kommentera det enskilda fallet men säger att det som viktiga är att förbättra handledningen för nya, unga läkare.

– De strukturella problemen med brist på handledning och brist på chefskap leder till otrygghet, för att jobba på ett tryggt sätt är det viktigt att dessa moment säkras.

På andra håll i landet finns det särskilda chefer för AT-läkare som ser till att det finns bra handling för läkarna och det vill man alltså nu se även i Västernorrland och diskussionerna pågår med HR-avdelningen på landstinget.

– Vårt önskemål är att ha ett tydligare chefskap för AT-läkare och prioritera handledningssituation och kompetensutveckling. Vi tror att detta är en lösning för många problem, som kostnader för stafettläkare, personalflykt och patientsäkerhet, säger Andreas Koro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".