Polisen gör allt färre tillslag mot hembrännare. Foto: Polisen
Polisen gör allt färre tillslag mot hembrännare i länet. Foto: Polisen

Hembränningskulturen är utdöende

Tomas Åslund: Vi får knappt några tips alls om hembränning längre
2:20 min

En tidigare stark hembränningskultur i Västernorrland är nu på väg att dö ut. Från att polisen gjort hundratals tillslag mot hembrännare i Västernorrland för tjugo år sedan kan de årliga beslagen nu nästan räknas på en hand.

Har du blivit erbjuden att köpa hembränt någon gång? Brukar du köpa importsprit eller håller du dig till Systembolaget? Diskutera!

Hembränningskulturen har varit stark i länet fram till för cirka tjugo år sedan när det började dala. Många länsbor brände i mindre skala för husbehov och polisen gjorde hundratals tillslag mot hembrännare årligen.

Den kulturen existerar i princip inte längre, hittills i år har bara sex tillslag gjorts och de fåtal tillslag som görs nu är inte mot hembrännande privatpersoner utan mot större hembränningsfabriker.

– Förut fick vi massor av tips från allmänheten om folk som brände hemma, nu får vi knappt något tips alls, säger Tomas Åslund närpolischef i Sundsvall och Timrå.

Han tror huvudsakligen att det beror på EU inträdet och lättnader i reglerna för att importera alkohol.

Vi pratade med några Sundsvallsbor om nedgången i hembränning.

– Jag tycker det är bra att det gått ner, det är ju farligt och man kan bli blind till exempel om det är träsprit.

Hon säger att hon blev erbjuden att köpa hembränt då och då för runt tio år sedan, men att det upphört.  Men Moa Johansson däremot säger att hon fortfarande blir erbjuden att köpa hembränt i bland.

– Ja, det var mer förut men det händer då och då nu också, självklart tackade jag nej. Jag skulle aldrig dricka hembränt, men det är läskigt att det finns de som gör det. Det är ju farligt, säger hon.

På 90-talet stod hembränningen för runt en femtedel av alkoholkonsumtionen. Nu har importspriten tagit över, för det är inte så att länsborna dricker mindre alkohol, tvärtom. Men nu importerar många sin alkohol via nätet från andra EU-länder.

– Vi ser tyvärr att en ökad import av alkohol har en negativ effekt på brottsligheten i samhället, säger Tomas Åslund

Men det kan nu bli svårare igen att importera. Det eftersom Tullverket fått snart alla stora fraktbolag att sluta frakta alkohol. Det sista rikstäckande fraktbolaget slutar i dagarna.

Orsaken till det är att i princip ingen privatimportör betalar svensk skatt som de är skyldiga till att göra enligt Tullverket.

Tullverket har därför börjat påföra fraktbolagen avgifter för alkohol de hittar som är oskattad. Det blir dyrt för fraktbolagen som inte längre tycker att det är värt det att frakta alkohol.

– Jag ser positivt på att det nu blir svårare att importera alkohol, förhoppningsvis kan vi se positiva effekter i samhället med minskade våldsbrott om konsumtionen av alkohol sjunker, säger Tomas Åslund.

Men om importen sjunker, finns det inte en risk att hembränningen ökar igen då?

– Det hoppas jag inte, men det kan ju förstås inte uteslutas, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".