Flicka länsar spargrisen och räknar pengar. Foto:  Henrik Montgomery/TT
Flicka länsar spargrisen och räknar pengar. Foto: Henrik Montgomery/TT

Experten: Ställ villkor för att barnen ska få veckopeng

Experten: Lär barnen att pengar inte kommer gratis
4:35 min

Allt färre barn får veckopeng. Istället får barn oftare pengar när de behöver, men det är bra att tidigt lära barn att hantera pengar själv, säger privatekonom Arturo Arques. Dessutom är det bra att ställa villkor för veckopengen, anser han. 

Håller du med? Är det rätt att kräva en motprestation från barn för att de ska få veckopeng? Eller ska de få pengar när de behöver? 

Idag är det färre barn som får veckopeng och månadspeng, enligt Swedbank. Ungefär 40 procent av barnen idag får varken veckopeng eller månadspeng. Att jämföra med tidigare då nästan alla fick. 

– Det handlar inte bara om att vi kommer allt mer in i ett kontantlöst samhälle. Jag tror att många föräldrar har abdikerat för barnens tjat och att man inte tycker att barnen klarar av att hantera pengar. Man tycker helt enkelt att det är bättre att barnen får komma och be om pengar, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.  

Är det bra eller dåligt?

– Jag tycker det är jättedåligt. Det är väldigt bra att tidigt lära barn att hantera pengar, säger Arturo Arques.

Barn behöver lära sig att hushålla med de pengar man har. Det vill säga att se till att veckopengen eller månadspengen räcker tills dess en ny vecko- eller månadspeng kommer.

– Det är viktigt för inlärningen och förståelsen för pengars värde, enligt Arturo Arques.

Men det är också viktigt att lära barn skillnaden mellan gåva och ersättning, anser han.

– Man ska villkora veckopeng och månadspeng med någonting. Till exempel att man gör sin läxor utan tjat eller att man städar sitt rum. Då lär sig barn att pengar inte är någonting som kommer gratis från himlen, utan något man får när man utfört en prestation, säger Arturo Arques. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".