Björn Abelsson, trafikplanerare på Sundsvalls kommun. Foto: Christer Suneson
Björn Abelsson, trafikplanerare på Sundsvalls kommun. Foto: Christer Suneson

Tusentals kommer att välja bort bron

Sundsvallsbo: Kan man köra runt gör man ju det
1:50 min

På torsdag den 18 december öppnar den nya bron över Sundsvallsfjärden. En bro som kostat 1,6 miljarder kronor att bygga och som kommer att finansieras med broavgifter för trafikanterna. 

Kommer du att köra över bron eller väljer du att köra genom stan? Berätta i kommenteringen. 

Men enligt Trafikverkets egen prognos kommer tusentals att strunta i att köra på bron För irritationen över broavgifterna är fortfarande påtaglig i Sundsvall.

Efter flera års byggtid och långa infekterade förhandlingar om broavgifter öppnar nu bron över Sundsvallsfjärden på torsdag.

Från och med årsskiftet kommer det att kosta att åka på bron. Nio kronor för personbilar och 20 kronor för en lastbil.

Trafikverkets avsikt är också att utländska fordon ska betala för att få köra över bron.

Björn Abelsson är trafikplanerare på Sundsvalls kommun och han menar att det hade varit bättre att lägga en avgift på trafiken som inte väljer bron.

– Det är synd att man tar betalt på den bro man vill att trafikanterna ska åka samtidigt som det är gratis att köra genom stan där man inte vill att trafikanterna ska åka, säger Abelsson.

Men vägen till den nya bron och avgifterna har varit snårig.

Sundsvalls kommun hade gått in och medfinasierat bron med 250 miljoner kronor och hade ett avtal med Trafikverket som lovade gratis trafik för privatbilister.

Men avtalet revs upp ifjol när Trafikverket pekade på ett EU direktiv som de menade vägde tyngre.

Trafikverket menade att man inte kunde låta privatbilister åka gratis över bron när den tunga trafiken som lastbilar och bussar måste betala.

Trafikverket beräknar att omkring 17 000 fordon kommer att betala broavgifter varje dygn men samtidigt beräknas omkring 1500 fordon per dygn att strunta att åka på bron och åka den gamla vägen genom stan istället.

Sundsvalls kommun har också problem med luftkvalitén inne i central delarna av stan. EU hotar med böter om inte halten av farliga luftpartiklar sänks.

Därför är det olyckligt att många bilister även i fortsättningen kommer att köra genom stan, säger Abelsson.

– Det hade varit enklare att klara miljökraven om det hade varit gratis för alla att köra över bron, säger Björn Abelsson trafikplanerare på Sundsvalls kommun

Nu kommer det i första skedet bli två broar i Sverige som blir avgiftsbelagda. Förutom bron i Sundsvall också den nya bron på riksväg 50 utanför Motala.

Brobyggen för omkring 2 miljarder kronor sammanlagt.

Eftersom broarna ska finansieras av trafikavgifter innebär det att en stor del av kostnaderna för byggena kommer att landa på de kommuninvånare som dagligen kör över broarna. Flera hundra kronor i månaden för de som arbetspendlar.

Många av dom som P4 Västernorrland pratat med tycker att det blir dyrt.

– Det är inte rättvist. Vägarna ska inte kosta att åka på, det måste vi ta genom skatten, säger Gerd Svensson.

– Jag personligen tar gärna de där kronorna så jag slipper åka genom stan, säger Ulrika Lideberg

– Jobbar man så att man måste åka över bron varje dag så kommer det att kosta, säger Marion Foss i Sundsvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".