Johan Asplund. Foto: TT
Johan Asplund. Foto: TT

Mittnytt har talat med "Johanmannen"

Mittnytt: Han hänvisade hela tiden till utredningen
7:21 min

I somras fick polisen i Sundsvall in ett tips där en man pekas ut som ansvarig för Johan Asplunds försvinnande. Polisen undersöker uppgifterna i ett inspelat erkännande och Mittnytt har samtalat med den så kallade "Johanmannen" som figurerat i utredningen från första början. 

SVTs Mittnytt har som många andra redaktioner sökt mannen, och en dag ringde telefonen på redaktionen. 

– Först ringde jag fyra-fem gånger en dag och sedan ringde jag även nästa dag. Till slut lämnade jag ett meddelande att han kunde ringa mig på mobilen, berättar Eva Harström som jobbar som reporter på Mittnytt.

Efter några timmar ringde den utpekade mannen, som funnits med i utredningen från första början.

– Det första han sa när jag frågade om det här nya tipset och vad han tänkte om det sa han bara att "de tankarna vill jag ha för mig själv", säger Eva Harström.  

I utredningen framgår det tydligt att flera personer sett den så kallade "Johanmannen" vid Johans adress, både dagarna innan och samma morgon som Johan försvann. Så Eva Harström frågar honom om han var där på platsen. 

– Då sa han bara att han sagt allt i förhören. Så han hänvisade hela tiden till utredningen, berättar Eva Harström.  

Frågade du om han var skyldig?

– Jag frågade inte rent ut om han hade dödat Johan, utan jag frågade om det kunde vara han som var på filmen, säger Eva Harström. 

Vad svarade han?

– Han sa att han inte visste vad det var för film och att han inte visste vad som fanns på filmen. Han sa inte "nej - det är inte jag", men till slut sa han att han inte har någonting med det här att göra. 

– Det var som att han inte riktigt ville lägga på, men till slut var det han själv som sa att han inte ville vara ohövlig men nu avslutar jag det här samtalet, berättar journalisten Eva Harström. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".