Finlands riksdag. Skärmklipp från riksdagen.fi
Finlands riksdag. Skärmklipp från riksdagen.fi

Finska riksdagen röstade ja till kärnkraftverk nära länet

"Vi kommer fortsätta kampen"
1:04 min

Nu är det klart att det blir ett kärnkraftverk i Finland, bara 30 mil från Västernorrlandskusten. Det beslutade den finska riksdagen idag.

Känner du någon oro för ett nytt kärnkraftverk i Finland? Är det rätt att satsa på nya kärnkraftverk? Diskutera!

Bolaget Fennovoima får bygga ett kärnkraftverk i Pyhäjoki, som ligger ungefär 30 mil från Västernorrlandskusten. Riksdagen har godkänt ändringarna i tillståndet med rösterna 115-74, rapporterar den finländska nyhetsbyrån FNB.

Fyra riksdagsledamöter röstade blankt och sex var frånvarande.

Elisabeth Holmström från Robertsfors i Västerbotten är engagerad i nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken, som protesterat mot planerna de senaste åren, bland annat genom namninsamlingar. Hon säger att beslutet i Finlands riksdag var väntat.

- Men man fylls av bedrövelse, säger hon till P4 Västerbotten.

Dagens beslut innebär dock inte att kärnkraftsmotståndarna i Norrland ger upp sin kamp.

- Vi kommer fortsätta kampen. Vi kan inte acceptera att det byggs en rysk reaktor vid Bottenvikens strand, säger Elisabeth Holmström.

Men nu finns det ju ett demokratiskt beslut i Finlands riksdag. Ska man inte respektera det?

- Kärnkraft är en väldigt speciell fråga. Det är inte fråga som man kan överlämna till de beslutande. Vi i folket måste också få vara med och säga vad vi tycker. Det berör inte bara Finland. Det berör oss precis lika mycket, säger Elisabeth Holmström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".