Ett sjukt barn ligger i en säng och snyter sig. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix
Med den nya budgeten försvinner fria läkemedel för barn. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix

Inga fria läkemedel till barn i Västernorrland

Margareta Tufvesson: "Vi hade räknat med det här i budgeten"
1:31 min

Sverigedemokraterna röstade i veckan för alliansens budget och fick den rödgröna budgeten fälld. För västernorrlänningarna blir en direkt konsekvens av det här att barn under 18 år inte får gratis läkemedel, något som fanns med som förslag i den rödgröna budgeten.

Förslaget om gratis medicin kom från Vänsterpartiet som drev igenom det i den rödgröna budgeten. Det innebar att alla barn under 18 år i Sverige skulle få den receptbelagda medicin som ingår i högkostnadsskyddet gratis. Men nu försvinner alltså det här som en konsekvens av att det i stället blev alliansens budget som klubbades igenom i veckan.

– Vi hade tagit in det i budgeten och det skulle ha inneburit en kostnad på 10 miljoner på ett år för landstinget Västernorrland. Det skulle ha införts från andra halvan av 2015 och det har vi tagit hänsyn till i budgeten med 5 miljoner för 2015, säger Margareta Tufvesson, ekonomidirektör på landstinget Västernorrland.

Landstinget Västernorrland har hittills bara tittat på den budgetproposition som nu försvinner. Vilka fler konsekvenser alliansens nya budgetproposition innebär för just landstinget Västernorrland är för tidigt att säga.

– Vi håller nu på att analysera för fullt och vi återkommer så snart vi vet mer, säger hon.

Hur lång tid kan det ta innan ni har ett svar?

– Det kommer nog ganska omgående, vi måste bara få gå igenom det här och se vad det innebär. Inom de närmaste veckorna kommer vi ha det klart för oss, säger Margareta Tufvesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".